Jantelagen!

Visst är den fin Jantelagen, den finns nog endast i Sverige, där har vi svårt att glädjas över andra, speciellt över dom som sticker ut och gör något eget. Alla sitter på sin kammare och tycker att dom är bäst, blir irriterade på andra som också tycker att dom är bäst. Man kan i Sverige gå hur långt som helst för att stoppa en person som man anser sticker ut, om det är rätt eller fel spelar ingen roll bara inte personen i fråga får för sig att den är bättre än andra, och tänk om denna person skulle komma och säga att till andra att det den gör är bäst, då kan ju dom tro det också och det måste stoppas =o.

Jag har fått den stora förmånen att resa och bo utomlands i ganska många år, denna mentalitet finns inte utanför landets gränser.

I Sverige har det gått så långt att man talar om i näringslivet att Jantelagen sätter stopp på företags andan. Små företag behöver ibland en dunk i ryggen för att ta fart och växa, men folk vågar inte alltid sticka ut och ta för sig för det kan uppfattas fel och då kan man få ovänner...

I USA uppfostras man i hemmat och i skolorna att tänka att man är bäst, man glädjs åt dom som lyckas och man tycker naturligtvis att dom som lyckas ska belönas, kunna tjäna massor av pengar! Det är inte fullt så bra i Sverige hmm, man ska inte tro att man är bra!

I Frankrike, jag har två riktigt bra vänninor i Frankrike som är fransyskor, dom har bägge bott perioder i Sverige och dom skakar bara på huvudet!

I England där talar uppfödare med varandra, ingen behöver vara rädd att nämna sina uppfödningar och samtidigt tänka, nu tror dom att jag står och skryter...:o

Jag har någon gång fått höra att du som sticker ut får räkna med att ta smällar -varför då? Är det för man tror på det man gör eller är det för att man ska straffas för det man tror på ?

Om någon skriver om sitt, sina barn, sin hund, sin häst i lyriska termer och skriver hur fantastisk denna varelse är, ska man inte då gratulera denna person som är så lycklig över det dom har?

Jag har just gått med i Krossa Jantelagen i Facebook ett mycket gott initiativ - bort med den!

Man skulle kunna jämnföra Saddlesoap i England och Bukefalos i Sverige, vad händer i Sverige om du publicerar en bild på din hingst . fruktansvärt är det - vad händer i England, du får massor av gratulationer vilken fantastisk hingst du har!
I Sverige ses Hingsthållare som ett oärligt släkte, i övriga europa ses dom på ett annorlunda sätt, tyvärr genom syrar detta hela vårt samhälle, den berömda Jantelagen!

Jo sen vill jag bara appropå detta säga att jag älskar mina ponnier, och dom kanske är många men som Carin F sa till mig, dom är ju så söta tillsammans!

Trots detta tråkiga Blogg innehåll och att det är så himla mycket snö ute så jag håller på att bli vansinnig, nu tycker jag att det räcker med kyla och mer snö! Men trots detta finns dom som planerar att betäcka, och det roliga är att det är min älskling Jaguar som får bokningarna, sen fick vi idag en bokning även på Mystery så det kanske blir welsh hingstarnas år i år!

För er som är intresserade av att betäcka halvblodssto eller större sto med Waldemar, ni måste boka i förväg och han tar endast emot större ston under April och en bit in i Maj, han kan även då om vi vet i förväg skicka på semin. Waldemar har mycket bra kvalite då vi tog och prov samlade honom flera gånger just för att kolla hans kvalite på spermier. Men då krävs förbokning. Om det skulle vara så att stoet inte blir dräktig kan ni byta till annan hingst på station, t.ex Speyksbosch Diablo som under 2 år nu haft 100% dräktigt vid 90 dygns kontrollen!


Birtley MerlynStoak Madelene, Merlyns mamma!

Vårbestyr trots fortsatt kyla!

Vi skurar och fejar, tömmer boxar och byter väggar i stallet inför årets fölsässong! Lika bra man börjar i tid när ändå det står tomma boxar.
Det är ganska lätt att hitta på roligare uppgifter faktiskt!

Jag tog kameran idag och gick ut och försökte filma, fick en ganska gullig video på  Cottrell Mystery, Model, Venice och Glamour (Glamour är vit och dom ser inte roliga ut mot den vita snön. Typiskt vita hästar på vintern när om står inne blir dom gula och på vår och höst är dom svarta!! Inte kan man i -10 grader ge sig på att tvätta dom med den pälsen så det är bra att ha överseende med att dom är smutsiga när dom är vita!

Mystery är en av de trevligaste hingstar jag har träffat, han har inte hingstat sig alls på något sätt sen han kom hit, man är ju alltid orolig när man tar in en ny äldre hingst bland alla de andra att inte staketen ska stå emot om något händer. Men Mystery är lika glad för det han har inga planer att springa ut!

Vi väntar en hel hög med föl i år, men när jag tittar på mina tidigare fölkullar är det inte många som finns kvar här så vi har nog sålt allt.
Det ska bli spännande när det startar runt den 1 April, vi håller på att uppdatera hemsidan nu för fullt, nya bilder, ny fölsida och till salu är uppdaterad. Nu är det dags för Birtley Merlyn att täckas, han ska väl på någon mer utställning i vår, jag är väldigt glad att inte mina hagar ser ut som denna i Wales på vintern. På sommaren har dom bete så det räcker men när jag ser detta kanske man inte ska klaga på snön :)

Tyvärr gick det inte att lägga upp videon på Mystery så jag får väl fösöka göra det på ett annat sätt!http://s77.photobucket.com/albums/j46/Rodde/Cottrell%20Mystery/?action=view&current=100_6998.flv

Se om detta fungerar!


-14 grader

Nu är det kallt igen, denna vintern har varit strängare än någon annan vinter vi har bott här på gården. Det fungerar bra trots allt.
Vi har gjort som vår vän i Stockholm på Rånäs, förenklat det lite och satt ut hösilage balar överallt, så hästarna som vistas ute och de på lösdriften har hö hela tiden. När det är milda vintrar kan man nöja sig med en bal i hagen men nu tycker vi att det är befogat med flea balar.
Alla våra hästar står på halm så det finns att plocka med hela tiden!

Vi sammarbetar med min syster på Stall Mika som är återförsäljare till Salsa foder, där köper vi Salsa svensk tillverkad Musli som jag gärna slår ett slag för, den är superbra. Dom säljer också mycket bra luzern som vi ger våra unghästar. Det som är bra med Salsa foder är också att dom tillhandahåller foderstater, det är Agronom Jeanette Lilja som fixar. Hon är super duktig och är "hästmänniska" gift med veterinär och driver seminstation, sen arbetar hon med att blanda musli - henne kan ni lungt kontakta om ni ha problem med foderstaten.
Salsa tillverkas av Lantmanna föreningen i Ljungbyhed - ja nu fick jag göra lite reklam!
En sak till Salsa är mycket prisvärt om man jämnför med andra muslisorter och innehåller alla mineraler och vitaminer:)

Vi brukar varje år ha en foder träff speciellt å hösten, men om intresse finns även på våren, då kommer jeanette och berättar vad som är viktigt med enbra foderstat. Vi bjuder på fika då ;)