Gott Nytt År!Önskar vi alla på Arhults Stuteri och speciellt vi tre som skäller när ni ringer.....
Wille, Nora och Yatzy!

Slutet nära!

Nu närmar vi oss årets slut, och även i år ska jag gnälla över att debatten är så dålig mot fytverkerier. Vi har alltid en beredskap här på nyårsnatten. Våra hästar är vettskrämda och ungstona som går ute springer runt hysteriskt och vi är livrädda att dom ska gå igenom staketet. Stona blir så hysteriska så dom måste in i stall.

Ja nu är den Sibiriska kylan tillbaka, så nu när jag går ut är man rustad med varmluftspistol och skidkläder, fast jag lever i mina fula termobyxor på vintern, man kan inte arbeta om man inte är supervarmt klädd. Min uppgift är ju att arbeta mest utomhus med hö och halm så varmt klädd är en fördel.

Min syster satt och berättade om gym på jul, och då tänkte jag att det hade varit skoj, men å andra sidan öser jag ungefär en rundbal höensilge varje dag så det är ju 400-500kg, sen kör jag runt det i skottkärra så gym är nog överflödigt kanske :)

Jag har scannat in lite bilder från Holländska Welsh Magazinet, först är det en syster till Speyksbosch Diablo har fått sport predikat, hennes namn är Speyksbosch Diva och hon hoppar som en gud! Tänk Speyksbosch Datsja diplomsto hon har 3 avkommor i Holland bägge hingstarna var av så hög kvalite att dom gick till Bruksprov, Diablo fullföljde och hans bror Davici avbröt sitt prov och är nu såld till sporten.

Datsja har även en avkomma i Finland och en hos oss.
Sen lite ilder från Welsh Magazinet från Internationella Welsh utställningen i Holland, på bild visas domarna, och d olika klass vinnarna, sedemera vann ju Cobben med med Malin i sadeln och tvåa totalt kom Diablo.

Bilden längt ned till väntster är Diablo och Elin, på den nedre sidan uppe till höger är Malin och stuteri Twins fina cob sto som vann. Fortfarande är det helt otroligt att två Svenska ekipage var med och dom vann av hela 57 starter vann vi!!!!

Till er som letar föl e. Speyksbosch Dancer har jag ett par stoägare bl.a finns ett hingstföl mycket snyggt på Öland och uppe i Högsby finns ett väldigt fint Stoföl till salu! Dom blir ju ett år nu efter nyår!
Det finns en blivande treåring som varit Nationell fölchampion till salu i mina krokar, hon säljs p.g.a ändrade förhållnde och blir D ponny, snäll som en liten hund vacker som en dag och hon rör sig helt oroligt. Detta är ett enormt framtidslöfte
Kontakta mig för info.

Uppe på Rånäs Stall har jag fått rapport att Macho gör framsteg och han ä otroligt lättlärd och sammarbetsvillig.
Det är så kul och vi ser med spänning fram emot nya rapporter. May Be väntar fortfarande på att resa upp, hon är dräktig och vi hade hoppats att vi hade hittat en liten lastbil hon kunde åka i upp. Finns det någon i våra krokar som ska resa till Stockholms trakten förbi oss med liten lastbil hör av er då!

Om jag inte hinner skriva mer innan nyår så önskar jag ett Gott Nytt År och jag hoppas verkligen att det går superbra för er alla, vi syns ute på alla roliga tillställningar under året, träningar, tävlingar, och utställningar och förhoppningsvis konferanser:)

Året som gått!

OJ vilket händelsrikt år det varit, det har varit ömsom vin och ömsom vatten! Roligt har varit att det gick så himla bra med alla våra hingstar som vi ställde ut! Tråkigt är med alla människor som håller på hela tiden med sina löjliga intriger. Hur långt kan man gå för att skada en annan människa eller just bara för att försöka förstöra deras verksamhet?
Ja det är en intressat fråga?

Tydligen finns det inga gränser för somliga. men till er som håller på, vi har bra koll på vilka ni är och när man råkar berätta för några för många är det alltid någon som läcker! Tänk på det!

Själva har vi alltid gått efter eget huvud, det är det bästa vi avlar som vi tror, om inte reste av världen tror som vi gör så gör det inget faktiskt. Vi har en plan och den följer vi och ni andra hoppas jag följer er plan.
Tänk om vi alla skulle tycka lika om avel, avla samma köpa samma betäcka med samma! Då blir det ju inavel till slut, nej det fina är ju att vi är så olika!

En gång sa en annan ridponny hingst ägare till mig att hon skulle ge mig ett gott råd, -sälj alla dina hingstar och köp en lika bra som mina-  Då tappade jag hakan och frågade vad som fick henne att tro att jag inte tyckte jag hade det bästa, då skrattade hon! Det är just det jag är så himla nöjd med mina ponnier - dom är kanske inte dom bästa men dom är bäst för oss - det är ju det som är det fina att inte idiot förklara folk för dom tycker olika - var och en får ta ansvar för sina val i livet.
Till er som går er egen väg och är stolta över det ni gör, Grattis och lycka till! Till er som skriver anonyma inlägg och skickar mail till oss med era osunda åsikter om oss, sluta det kan aldrig leda någon vart.
Nog om det!

I år har vi sålt flera ponnier igen och vi säger grattis till er som köpt en Arhults ponny eller häst, vi är så glada över att hitta så motiverade hem till ponnierna. Dancers avkommor har gått som smör i solen, nu har jag endast en avkomma kvar till min fasa, hans föl och unghästar har blivit väldigt attraktiva och speciellt glädjande är att ponnyutbildare/beridare har köpt ett par. Vi hoppas få se dem på tävlingsbanan framöver. Det finns ju inte så många utan det är först de senare åren han har betäckt ett 10-15 st ston/år.
Första året 2004 betäckte han 4 ston med licens från RSF och då hade han även sin Tyska licens, andra året betäckte han 6 ston sen har det sakta ökat. Det är ju svårt att jämnföra sig med hingstar som betäckt 20-40ston/år då är det ju klart att de hingstarna hör man ju mer av. Men Dancer har haft e Champion i varje årskull och i år 2009 blev han sjäv Champion på RSF Riks. Så numera kan han titulera sig Nationell Supreme Champion. Hans gångarter var fullständigt överlägsna enligt Mr Ben Platzer, han rör sina 4 ben lika mycket löd omdömmet:).

Diablo har gått från klarhet till klarhet under året, han fick ju en trög start 2007/2008 då hans kropp sa ifrån efter bruksprovet, sen när äntligen alla bitar fallit på plats då gick allt väldigt fort. Diablo betäckte sitt första år 14 ston och detta året 15 ston med 100% dräktighet på 90 dygn.
Hans föl har gått bra, och han fick et BIS föl 2009 - det är vi väldigt glada över. Nu kommer Diablo att finnas till avel även 2010.
Diablo vann sin första LA start och blev nere i Holland 2:a i sin utställningklass oh vann sin ridna klass och blev av 57 starter International Ridden Reserv Champion!

Waldemar - slog fulständigt nock på oss under Welsh föreningens kvalitets boksvisning eller hingst premiering. Han plockade hem den åtrovärda titlen Årets hingst alla sektioner! Vilken känsla att få föda upp en hingst som honom. Han har betäckt 8 ston i år vilket är bra för att vara welsh.
Waldemar blev guldbelönad på samtliga utställningar under året!  Domare Mr Richard Miller från Heinarth stuteriet i England sa när han dömde Waldemar att Sverig sa va stolta att ha en hingst som denna! Waldemar blev Junior Champion och RBIR på Riks,
Waldemar kommer att finnas hos Susanne Gustavsson Stuteri Lillemon under betäcknings sässongen 2010, det glädjer oss mycket. Till er som vill använda honom på semin kommer han troligen att stå hos oss på semin 2011, då finns det chans att betäcka halvblodsston etc.

Pauli har startat MSV dressyr i år bland stora hästar, han har fått sitt första Diplomsto och han följer verkligen sin linje! Madeleine och Pauli tränar på. I år hade Pauli 7 ston vilket är hyfsat bra för honom.


Elegant fick endast ett sto i år, det är tragiskt med tanke på vilka underbara avkommor han får. I år hade han en avkomma som blev BIS och hans barnbarn i Sverige plockar guldplaketter.
Vi har en avkomma till Elegant dräktig med Diablo, det ska bli spännande.
Vi hoppas han får fler ston 2010.
Han blir ju 21 år gammal nu och ingen vet hur länge han kan vara i avel.

Jaguar fick ju en massa beröm från England, Holland och stora uppfödare i Sverige, lite imponerande att lämna en son som Waldemar, men Jaguar som är en av mina favoriter, ni ska se hans ungsto avkommor, alla får ett underbart temperament.
Jaguar har en underbar stam hans möderne är helt outstanding och det har man upptäckt även i Sverige för flera har importerat avkommor ur den linjen.
Downlands J linje går inte av för hackor, jag ska nämna några!


Downland Jade - mamma till Jaguar har två helsystrar till Jaguar exporterade till USA.

Downland Jamila - mormor till Jaguar är mor till följande avkommor.

Downland Cognac - avelshingst far till bl.a Paddock Myth
Downland Jacinth avelssto
Downland Jamoree - avelssto på Waxwing stud mamma till bl.a Waxwing Jannika och W Jubilee
Downland Jasmine - mor till Cottrell Jitterbugg framgångsrik avelshingst och Cottrell Joyful bl.a
Downland Jessmine - mor till Windbourne Jerewmy Fischer avelshingst och Windbourne Jonquil samt Windbourne Joshua far till Stoak Tosca flerfaldig Champion.

Lydstep Jasmine - mormors mor
Downland Joyus -  Downland Gigolo - Anri Picolo
                           Downland Joie De Vivre - Celton Jubilet
                           Downland Joyus Occasion - Hilin Hudoles
                                                                   Hilin Carnedd
                                                                   Hilin Cato
                           Downland Jubilate
                           Downland Tahiti - Millcroft Lakrise
                                                     Millcroft Riviera - M Azlea, M Bollywood, M Cherub, M Samurai, M Shougun mm
                                                     Millcroft Mufti - avelssto Cadlan Valley

                           Downland Justina - Polaris Jonquil
                                                       Polars Jester - hingst numera i Frankrike

Ja det var endast några av de avkommor som den sto linjen har lämnat! Det är en mycket stark sto linje och det är berömda stuterier som använt linjen!

Jaguar har ett par bokningar tills 2010 som han ska få betäcka, sen har han sina tjejer här hemma!

Cottrell Mystery är vårt nyförvärv - han har vi köpt då vi av Stoak stud fick en förfrågan om vi kunde ta över deras ena hingst för stuteriet drar ned på sina ponnier p.g.a ålders skäl. George är numera ensam och över åttio år, han behåller gamla Lemiónshill hylight och två ston i hopp om att något barnbarn vill fortsätta.
Stoak Stud finns på historisk mark, där en gång Weston stud fanns innan auktionen och flytten till Australien.

C Mystery är äldre, en hingst som har mycket boones, han rör sig bra och har en underbar huvud ansättning och ett huvud som man inte kan annat än att älska.

Mysterys mamma är Weston Moll Flanders hon är stoet som är grund till väldigt många sek B stuterier Bl.a Cadlan Valley.
Mysterys mormor är Weston stoet som har lagt grunden till Weston stud i Wales som finns idag, Weston Confetti.

Han kommer att finnas till avel för några sek B ston, detta är enormt värdefulla blodslinjer så det gäller att passa på, han blir 19 år iår.

Vi köpte också under året en ett års hingst Birtley Merlyn, han kommer till Sverige i Juni skulle jag tro, det ska bli spännande!

Det var lite om våra hingstar under året, själva hade vi en hektisk sommar, tyvärr hände det oförutsedda under hösten och Diablo blev mycet tråkigt av med sin ryttare. Vi söker nu med ljus och lykta efter en ny ryttare, vi har en av våra tränare som är sugen på honom till en av sina elever så vi får se. Vet ni någon begåvad ryttare tipsa gärna!

Sen kom svininfluensan, naturligtvis insjuknar Madeleine och hon har legat sjuk många veckor under hösten, det försvårar ju mitt arbete som får göra allt ensam. Jag hoppas att hon har tillfrisknat nu och inte får fler återfall
för det har verkligen varit långdragit. Jag fick en släng också men inte lika allvarligt som Madeleine som har legat i feber många veckor! Jag tror 2 månader av hösten gick bort p.g.a detta! Usch svårt när man har så mycket arbete runt sig. Det är konstigt när man ringer läkare och inte får komma dit?
Vi frågde hur man ska göra och veta, bara ät febernedsättande blev svaret.
.Efter det kommer snöoväder ned till -19 och fruset vatten, då blir plötsligt det dagliga abetet väldigt svårt och tidskrävande.
Ja vi önskar er alla ett framgångsrikt år och hoppas att ni blir nöjda med era väntande föl och att ni återkommer till våra hingstar:).
Jag hoppas också på en torr vinter och en varm skön vår och en riktig sommar!

Lite vinter bilde tagna i den nya snön.

GOD JUL!


Pauli och MadeleineDiablo och Madeleine


Welshstona och Mystery


Cottrell Mystery full rulle!


Welsh stona och Mystery