Att välja sina linjer.

Att välja sina avelslinjer och sin mentor inom avel är viktiga beslut. Jag hade turen att "snubbla" över min första welshponny hingst Downland Jaguar, en så korrekt hingst och vilken underbar typ han har.
Jaguar finns fortfarande i UK, han bor hos min goda vän Ann. Att ha en linje som Jaguars i sin avel är ju dessvärre få förunnat.
Min älskade Downland Jaguar
 
Jag är lycklig som har Arhults Waldemar e. Downland Jaguar och vilken prestationsförärvare han är, nu 3 medaljer på SM har hans avkommor.
 
Jaguar gav mig ett antal föl flera har jag avlat vidare på och genomgående har dom haft underbart temperament, men vilken fantastisk exteriör och front.
 Arhults Venedig e. Arhults Waldemar 
Arhults Hermes exp USA e. Arhults Waldemar
 
Arhults Royal Galena u. Arhults Royal Glimpse ue Downland Jaguar
 
Ett barnbarn Arhults Royal Gala och ett Barnbarnsbarn Arhults Gaspari
 
Jaguars mamma Jade har syskon som exporterats till bl.a till Imperial stud i Australien  och till Glenhaven stud i USA , men även runt Europa. Jag byter aldrig ut mina linjer med det blodet.
Vill man avla linjer som det finns en uppsjö av finns ju det också, men att flyta med strömmen och avla poppis blod har aldrig varit min grej.
 
Jag fick tidigt mentorer som jag kunde bolla linjer och avel med. Inom Ridponnyerna/WPB var det Mr Wim van Bemmel, han var en av uppfödarna bakom NWPCS den Hollänska föreningen. Han är uppfödare till Speyksbosch Dancer och Diablo samt Datsja. Numera är det endast Diablo som är i livet 19 år gammal.
 
När man avlar med ponnyer som dessa kommer det inte ut några obehagliga överraskningar utan linjer är så konsoliderade och beprövade för ändamålet (Ponnyavel) så man får det man är ute efter. Även D linjen inom Speyksbosch har importer till bl.a USA där Speyksbosch Disciplin var under sin tid den framgångsrikaste dressyrponnyn i USA.

 
Speyksbosch Diablo
 
Min mentor inom welshponnyavel var min goda vän Jane Duppa på Birtley stud, vad kunnig hon var i blodslinjer, vilket nöje det var att chatta via telefon med Jane. 
 
Vi har aldrig i avelssyfte använt oss av halvblod i ponnyaveln, det är för svårt att veta vad man ska gå vidare med. Avel är ju en kombination av exteriör/temperament/prestation. Storleken är ju så viktig, när man avlar sek B Welshponnyer är max storleken 137 cm och att avla större då tapparman den så viktiga ponny karaktären. Avlar man WPB/RP vill man ju ha upp storleken mot 146-148 cm
 
Nu är bägge mina vänner borta och jag har funnit nya mentorer som man kan bolla med.
 
Nu tar vi inte emot ponnyer för betäckning längre och om vi tillverkar föl efter Diablo i framtiden det vet vi ej ännu.

Lycka till med ert avelsarbete, välj det material ni vill arbeta med, eller gör som en del andra kopiera någon som har något bra :D
 
Vi har en hemsida med de ponnyer vi har nu, har ni frågor om avel är ni välkomna. Inför 2024 hoppas vi få ett par welshföl e. Waldemar.