Hingstar och betäckningar

Nu skulle betäcknings sässongen vara i full gång men vädret gör att många ston står och stampar med dåliga brunster.
Vi har betäckt om ett welsh sto och tre ridponny ston än så länge, de första ska dräktighets undersökas i veckan. Vi har många förfrågningar om betäckningar och jag hoppas inte folk ger upp i det kalla vädret.
Waldemar har betäckt flera ston och flera är på väg, så han får lite welsh avkommor nästa år!

Vi har haft förfrågningar på vår hingst Birtley Merlyn men han är kvar i England, han ska ställas ut och så ska han betäcka ett sto hos uppfödaren kanske 2.
Han är e. Eyarth Red Pepper som har blivit något av en smasch, han har i år flera ston på besök från väldigt välkända stuterier, det ska bli kul att se fler avkommor e. Eyarth Red Pepper! Hans möderne är ju Stoak Stud, samma som vår Stoak Model.
Han är snygg och Isabelle.
Vi använder inte 2 års hingstar i avel normalt sett, inte heller gör Birtley stud, utan hon låter honom betäcka ett eller två trygga ston innan han ska resa till Sverige!
När vi var i Wales sa en gammal uppfödare av sek B, "to use a 2 year old colt is the same as ask a boy to do a mans job" Väldigt visa ord och man måste tänka på att det är ännu bara en ung ponny!

Vi är väldigt noga med att våra hingstar kan uppföra sig, när Waldemar var 2 år öppnade han inte munnen, inte heller som treåring visade han några som helst "hingstfasoner", nu som 4 åring är han lite mer heman! Men att uppföra sig är viktigt.
Där är Speyksbosch Diablo ett fantastiskt föredöme, han skaulle aldrig uppföra sig dåligt! han är supersnäll mot andra hingstar, han står med Leuns Velds Elegant utan boxgaller och dom har så kul i stallet och latjar med varandra.
2 betäckande hingstar en 21 år och den andra 6 år :)

Det är Diablo som hitintills fått flest ston, sen Waldemar och så Dancer och Jaguar ungefär i den ordningen! Mystery har ännu endast betäckt ett sto, och vilken fantastisk gentleman han var att betäcka med :)

Diablo kommer att efter betäcknings sässongen att åka upp till sina ryttare igen och fortsätta sin karriär där på dressyrbanorna. Han är säkert efterlängtad.
Vi hoppas att han får många ston nu, vi har ju sålt två av våra till Holland, så jag får väl betäcka ett par ston till med Diablo, han lämnar enastående gångarter, temperament och typ!

Vi lägger om lite av varje nu så ganska många ponnier är till salu, om det är någon som är av intresse hör av er!

Arhults Alice

Jag är så lycklig, för min skull, för Maria och hennes familj, för Marie Larsson m. fam på Kardel stuteri som äger Köhls Aktris och för Downland Jagurs skull som är far till underbarnet Alice :).

Igår var det utställning på Axvalla travbana och Maria som äger Alice ställde ut henne där, fram på sen eftermiddagen fick vi besked här hemma att Alice fått guld, senare även Reserv Bäst i Rasen sek B. Det var 12 st anmälda sek B, flera högt värderade hingstar! Så Alice som fick åttor rakt igenom var en lysande stjärna under dagen, hon arbetade på som aldrig förr, skrittade, travade och ställde upp!
Förmodligen hade Alice bestämt sig att nu eller aldrig :)! Ni som känner Alice sen föl, ni förstår vad jag menar, det var sorg bland vänner när hon såldes, det var många gånger jag fick höra - har du sålt Alice!!!?? - ja och det var så svårt, hon var mitt första föl e. Jaguar och hon är så himla speciell. Men jag hade en otrolig tur när jag fick ett kort mail, jag vill köpa din welshponny kort och gott och lite till hmm. Så jag svarade ring mig.... Det var Maria, hon var bestämd att hon ville ha en welsh ponny att utbilda och sälja senare eller skulle hennes syster dotter få rida och tävla Alice!
Ha ha, nu är Alice på en pidestal hos Marias familj, jag tror Alice bor i eget rum inne i deras hus faktiskt!
När Marias sambo säger att Alice säljs aldrig :) Vilken tur jag hade som hittade denna familj !
Det var en tuff dag att sälja Alice jag hade länge dåligt samvete - nu är jag lycklig för det, vi har inte bara världens bästa kontakt vi har fått nya vänner i Töreboda, tack vare Alice! Grattis Maria m familj njut av framgången!

Jaguar har ju inte så många avkommor, Alice var den första sen kom Waldemar och Alexander sen blev det ett hopp då inga föl kom utan de nästa två som föddes var Arhults Fideli och Arhults Royal Glimpse som nu är två år, sen kom Arhults Filip 1 år och i år Arhults Felix!
Alice, Waldemar och Alexander är alla guldbelönade!
Jaguar har två avkommor som inte jag har fött upp det är Vera 4 årigt sto som nu är till salu, samt Jabba The Hut som är visad med 39 p.

Jaguar visar verkligen vilken fantastisk hingst han är, han lämnar ett unikt temperament till sina avkommor, sen ger han korrekta snygga föl med mycket bra gång :), jag har sagt det förut och jag säger det igen, han är en av de bästa hingstar jag har sett.
Själv avskyr Jaguar utställningar, han tycker att det är det värsta på fund man kan utsätta sin lilla ponny föl, en häst ska vara i en gräsig hage :)
Som 4 åring reds Jaguar ganska mycket, han hade en ung tjej som var här och red honom, Madeleine red honom på hans bruksprov. Jaguar blev skadad av ett sto och rids tyvärr inte mer p.g.a av sina skade bakben. Poäng raden för hans premiering är inte dålig 99876 = 39p, det visar hans ovilja att trycka ihop sig i ett ridhus med så många andra hingstar! Jaguar har en enastående trav! Han ställdes ut i Nybro samma sommar som sin premiering då fick han 8 på traven!
Han är enormt välbenad, han har vad man i UK kallar och eftersträvar "bones", han är vacker ädel och en av de mest fantastiska hingstar jag har haft kontakt med - tack än en gång Kulltorp för jag fick köpa honom :)

Jag har erbjudanden både från USA och England att sälja dit men nej nej!

I år har jag fått en del förfrågnigar på Jaguar till sina ston, vi har än tackat ja till 2 st utomstående ston, annars andvänds han endast till våra egna ston.
Därimot kan ni betäcka med hans son Arhults Waldemar som blev årets hingst 2009 med bl.a 10p på typ, inte många Svensk födda welshar sek B som har fått 10p på typ :), åk till Susanne Gustavsson och titta på Waldemar, på Lillemons stuteri Tidaholm, där fins han i sommar! Han är utställd många gånger alltid med Guld!

Arhults Alexander som nu finns på Hillstar Stuteri har börjar tävla hoppning och han har bara felfria rundor i sitt bagage!

Ja Downland Jaguar och hans avkommor ska bli så kul att följa framöver, samtliga har blivit över förväntan!

Nu kommer en bild kavalkad, men vi väntar fortfarnade på bilder från Alice utställning!


Jaguar som föl med sin mamma Downland Jade


Madeleine och JaguarJaguar!


Jaguar in Action!Waldemar när han vann på Gravagården och Blev Bästa hingst!


Arhults Waldemar


Arhults Alice med sitt Diablo föl!


Arhults Alexander i full action! Foto hillstar Stuteri


Arhults Filip!


Arhults FelixArhults Royal GlimpseArhults Fideli
 

3 föl till Holland!!!

Idag blev det bekräftat att vi har sålt 3 av årets föl till Holland :) Det är Arhults Charlie, Arhults Nachlin och Arhults..... ännu ofödd, säljs på sin härstamning moder Arhults Delight fader Speyksbosch Diablo.

Det roliga är att 2 Diablo föl och vårt enda Dancer föl åker till Holland i Höst! Det är så kul och spännande att våra föl kan vara av intresse i Holland som har ett otroligt utbud - som Mecca för mig när det gäller ridponnyer.
Nu vet jag att blodet som rinner i ådrorna på de bägge Speyksbosch hingstarna är otroligt eftertraktat!

Jag kommer att leva på detta länge och jag hoppas att fler får upp ögonen för dessa två multitalanger som Dancer och Diablo är:)

Tidigare har vi ju exporterat 2 avkommor till Finland. Sen är ju vår Doris såld till Åland!

Nu har det också börjat röra sig på handla ponny fronten, vi får mycket samtal om ungponnyer och vi har haft flera besök som varit intresserade av våra unghingstar!

Vi har fortfarande ganska många ston här, både ponnier till våra hingstar och halvblod till halvblodshingstar!