Årskrönika del 2

Våren kommer och med denna även avelssässongen. 
Jag älskar denna avelssässong, nya föl och planerade betäckningar ska sättas i verket! Det är dett roligaste att se fölen födas och se om man har planerat det riktigt!
Denna vår skulle 3 föl födas e. Stougjeshoeve Envoy en kille jag leasade från Holland 2015.
Samtidigt skulle Downland Jaguar åka till England och betäcka Ann Fishers ston på Mynyddgraig stud i Surrey. Sånt är kul på planerings stadiet, men när ens älskade higst står med en hov på lemmen och ska resa då blir det kramp i magen....
Hit skulle Anns fina hingst Mynyddgraig Neifion och betäcka våra ston, spännande tider!!
 
Först ut att föla var Cottrell Arian hon fick ett otroligt fint hingsttföl e. Arhults Waldemar, i skrivandes stund är denna fölunge bosatt uppe i Säter Dalarna och han blev så fin som jag hoppats på! Arhults Amadeus 
 
Nr 2 var Arhults Royal Glimpse att föla
 
Vacker som en dag föddes han Arhults Gold Label men insjuknade på andra dygnet i diarre !
Dropp veterinär, mer räkningar och så 1 liter plasma a 3000;- / liter
Ja dropp dropp dropp sa det även om bankkontot, vi behöver inte fler räkningar nu....
Men droppet gjorde susen och Gold Label kom på fötter igen och har inte haft några men av detta!
 
Gold Label rör sig magiskt han är vänlig kelig och kommer att bli den bästa tävlingsponnyn av dom alla!
 
 
Nr 3 var Arhults Hedvig som skulle föla
Det blev Arhults Houston, vacker som en docka, vilket huvud och vilken modell, född till hingst!!
 
Han kommer att vara till salu, det är även Gold Label, en av dom ska säljas!
 
 
Föl nr 3 var Rhoson Heidiho , hon lurade mig och när jag tittade på övervakningskameran så plötsligt stod ett föl i boxen.....
Ett stoföl efter alla hingstföl det blev en Arhults Hedda
Detta föl ska sparas för framtiden!
 
Houston, Hedvig och Hedda!
 
Nu skulle jag åka till jobbet morgonen efter men ska bara kolla stona på lösdriften, då kl 07 ligger Datsja ner i hagen och ut sticker frambenen på ett föl, hon ska inte föla ännu, det är fel!!
Jag får ut fölet, får ut de andra hästarna ur hagen och med en järnvilja kämpar jag att försöka få in fölet i lösdriften!
Jäkla vad tungt ett ridponnyföl kan vara...
 
Till slut fick jag in fölet och allt var galet, så jag fick ringa jobbet!
 
Fölet letade inte ens efter juvret, han rusade runt på vingliga ben längs med väggarna och försök inte stanna! Hjälp ny är goda råd dyra!
Jag skurar en box med virkon och halmar in med dom i boxen. Han lugnar sig inte utan klättrar på väggarna ;(
 
Nu hämtar jag datorn, börjar läsa att föl som fått syrebrist vid födslen blir enormt stressade, detta var ett sressat föl...
Men mat då, jag mjölkade och försökte ge 20 ml 30 ml på 6 timmar detta går inte alls.... han är för tidigt född och har fått syrebrist, sen ingen mat....
Ja jag ringde min fantastiska veterinär, hon kom men bara skakade på huvudet, hon åkte och hämtade en kollega, sen tvångsmatade dom honom med flaska 2 dl ...ja nu är vi uppe i 2,5 dl på 8 timmar..... 
 
Sen åkte dom och då började mitt arbete, jag lyckades ge 2,5 dl mjölk 1 gång/timme. Han hade även svårt att resa sig då han var vindfälld i höger bak. Jag mjölkade nappade, mjölkade nappade. När 24 timmar gått hade jag fått i honom 9 dl :( enligt boken ska dom ha 2-3 liter....
 
Men jag fortsatte i 24 timmar, han sov åt sov åt sov åt... jag mjölkade extra mycket när han var nyfiken och ville vara vid juvret, han var så fustrerad så han kämpade att få tag och plötsligt efter ett helvetes dygn så diade han!!!
Jag gjorde ingenting jag lät han sova och äta, dom fick inte gå ut, han var instängd i sin box med sin mamma i nästan 2 veckor. Han var säkert 5 veckor för tidigt och anledningen att han föddes tror jag var att moderkakan släppte, för den kom ut med fostret!
 
Lilla Danone, han var stor och kraftig, vi tog på andra dygnet en foalcheck och han låg på högsta punkten, då skänkte jag mitt fina sto en varm tanke, hon måste haft råmjölk av högsta kvalite!
 
 Danone är stark snyygg och benen är raka och fina! Detta underbara för e. S Dancer! 
 
Det var ett äventyr att få åretsföl men sen ska stona betäckas igen :) det blir del 3 av vår årskrönika!!
 
 

Årskrönika del 1

Vi har lidit svårt av detta år som gått, faktiskt blörjade det redan 2015 i och med att Arhults Cornelius skadade sig svårt i hagen. Hans rygg gick inte att fixa och han var halt även i skritten. Vi tog det svåra och grymma beslutet att han fick somna in.
Många tårar rann och frågan varför vi var tvungna att förlora denna underbara kille?
 
Vid Nyår 2015 var jag och Christer och filmade Pauli och Madeleine när dom tränade i Torsås, han var som alltid otroligt fin och det var en njutning att se honom under ryttare.
En vecka senare ringer Madeleine och han står med en has stor som en fotboll, fullständigt oförklarligt
och inga sår eller skador fanns synliga. 
Han åker till Djursjukhuset på Västkusten, där konstaterar man att han har en blodförgiftning i ett blodkärl och han blir kvar och man för söker få ned hans feber. I det läget skakade han av smärta och det var helt idiotiskt att det ska vara så att man måste åka så långt för att komma till ett jour djursjukhus!
Han kom senare hem igen, men svullnaden gick inte ner smärtan fanns kvar, han skakade av smärta om man närmadesig hans ben.
Han blev sämre igen och fick åka in, vi fick lägga enorma summor pengar på detta då hans försäkring tog slut, prognosen var dålig, men veterinärerna tyckte att det var ett intressant projekt.
Att se någon lida så under så lång tid gör ont långt in i själen på en, veckorna gick och han blev inte bättre han stod still i sin hage och hade fruktansvärt ont. 
Veterinärerna hade endast råkat ut för ett fall som detta tidigare och ville gärna fortsätta, dom tyckte det var intressant, prognosen för framtiden var dålig och det man visste var att det skulle komma tillbaka det gör det nästan alltid!
Då efter 7 svåra år och plågor tog vi det hemska beslutet att låta honom somna in, vi kunde inte mycket göra och det var det värsta beslut vi någonsin tagit. Madeleine och jag kunde knappt tala med varandra vi bara grät. Tänk så mycket kul vi har haft med denna kille som vi köpte när han var 1 år 2003. Han som nu skulle sättas i avel efter att ridits. Han som gick svår dressyr, vår fins älskade Pauli.
Vi fickk inte en krona från hans livförsäkring, veterinärerna ville fortsätta behandla, men någonstans där bland alla räkningar måste man tänka på djuret!
Älskade älskade Pauli vi kommer alltid att sakna dig och det gör ont i hjärtat när jag tänker på hur det slutade!
En sak är säkert vi kommer aldrig sluta sakna dig.
 
Nu hade vi förlorat två av våra fina hingstar, Diablo var fortfarande utlånad till tävling Dancer var hemma och skulle stå till avel, Jaguar reste på våren till England, hästantalet har krymt och jag var tyvungen att leta nytt boende då jag var uppsagd från gården där jag bodde! 
Året började inte bra och det har gått krokiga vägar, ibland undrar man om det är verklige värt det :(
 
Detta hände enbart första månaden på året! Fortsättning del 2 kommer.....
 
 
Vackra Cornelius när vi vann Årets hingst 2013 och blev bästa hingst alla sektioner!!
 
 
Vackra vackra Pauli så mycket fint och roligt vi haft tillsammans!
 

4:e Advent!

Nu är det redan 4:e Advent!
 
Det har hänt så mycket under 2016 som gör ont långt in i själen, det känns som ett år jag lägger bakom mig med en sorglig glädje! Jag kommer att skriva en årskrönika för mig och Arhults stuteri där jag kommer att berätta med en stor öppenhet. Men denna veckan ska jag förbereda för jul och att min älskade familj kommer hem och att jag ska börja avvänja mina föl! Jag ser med glädje fram emot 2017 och hoppas det blir ett bättre år...det sista som överger en är hoppet!
Så mina goda fina vänner ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År vi hörs och jag ser fram emot att möta er alla 2017 ni gör skillnad mina vänner!