Att få föl del 6

Ja då kom första fölet idag den 22/3 fölade vårt sto Arian,
 
Jag har ju investerat i en kamera som jag kan vaka över mitt sto i min mobil, väldigt smidigt men det äter surf!!
 
I natt eller i morse såg jag att Arian la sig ned och inget hände, var snabbt på fötter för att konstatera att detta var inte som vanligt!
 
Fölet föds alltid med två framben ute där hovarna tittar nedåt. huvudet ligger sen på frambenen och allt brukar vara över på 20 min.
När jag kom ut var ett framben ute och halva huvudet! Skit, nu är goda råd dyra! Fölet var för stort för att skjuta in och ändra läget, så min enda möjlighet är att få ut fölet! Jag ringde och förvarnade min veterinär!
Sen var jag och drog, men inget hände, jag tog då engångshandskar och dränkte in mina händer med parafinolja och smorde in öppningen av vulvan och inne i, Arian och jag slet som djur i värkarna. Så kom han ut lilla hingstfölet!
Det var en press, jobbigt och snabba beslut! Sen börjar jag checka sto och föl, stackars Arian hon låg på sidan i
30 min dyngsur av svett! Fölet därimot var pigg från första stund!
Moderkakan lossnade direk och navelsträngen gick inte av så fölet satt fast i hela moderkakan, då ska man slita av navelsträngen och det är ett svårt moment! Sliter man fel kan fölet skadas! Man måste känna och hålla emot! Uppriktigt talat hatar jag detta och jag handlar på ren instinkt!
Jag använder mig fortfarande av jodopax och doppar in navelstumpen med det, 1 gång, så inga bakterier ska in den vägen!
 
Jag hämtar lite torr ren halm och masserar fölet, stoet är halvdött just nu av trötthet o jag får värma upp fölet med lite massage! Han är pigg och vill resa sig direkt, men har legat trångt så frambenen följer honom inte riktigt!
 
Men allt flyter på, när Arian står upp så mockar jag ut allt blött och lägger in redan utskakad halm, skaka inte ut halmen i boxen hos ett nyförlöst sto, hennes livmoder och vulva är öppen och alla damm sporer har fri väg in i livmodern, det vill man inte!
 
Nu börjar balansen för fölet, stackars små liv som som ramlar, jag brukar lägga som en sträng av halm runt kanterna så dom ramlar mjukt!
 
Sen om det dröjer mer än 2 timmar mjölkar jag ut ca 1 dl mjölk och ger fölet, man kan börja med 30 ml också det piggar på fölet och dom söker mer intensivt!
Det går inte att hålla en fölunges huvud och tro att man kan visa juvret, man får putta fram fölet bakifrån så den är på ungefär rätt ställa och letar!
 
Efter 6-8 timmar måste fölet ha diat för då har fölets förmåga att ta upp antikropparna i råmjölken försvunnit, det är av oerhörd vikt att se till att fölet får i sig mjölk. Fölet föds utan något imunförsvar så råmjölken måste i fölet, och mjölka inte ut för mycket så det blir stående för då blir det bakterier i mjölken.
Torka av juvret med en fuktig ljummen trasa så det är rent och inte har en massa skit på sig!
 
Men ingen panik och tänk på att veterinärer är bra på sjukdomar och skador, dom är oftast inga barnmorskor, det bästa är om ni har kontakt med en klok uppfödare som förlöst många föl, dom har oftast sinnes närvaron.
 
Det är också jobbigt att få ut ett föl, ta tiden, det tar runt en halvtimme och i de flesta fall behöver man inte dra, fölet sitter inte mer fast än ett människobarn, men det är ändå just då när det sker ett rent helvete!
 
Ni får gärna ställa frågor till mig här så ska jag försöka svara, jag är ingen specialist men har förlöst 80-90 föl och jag är lika nogrann med varje fölunge, det är som julafton!
 
 
 
 
 
 

Matcha en hingst!

Nu har detta årets premiering varit och jag har varit tyckare på läktaren! Det är lätt att sitta på läktaren och tycka faktiskt, inte lika lätt att döma en ponny rätt alla gånger eller föda upp och matcha fram en hingst!
 
Jag slutar aldrig att förvånas vad som visas fram!!!! Nu ska jag inte namnge någon hingst mer än den jag sa redan från början kommer att vinna, han vann!
 
Är ponnyuppfödare synskadade eller är det ett okunningt folk överlag? Inte nog med att det är få hingstar som visas fram, hälften verkar inte höra hemma i avel överhuvudtaget!!
 
Jag måste säga att korsningsaveln är värst av alla, hade jag inte haft ett ärende där så hade det inte varit värt resan!
Till rasavelens försvar så såg jag några riktigt fina individer, men när jag säger att en Cob är snygg betyder det tyvärr inte samma sak som när en domare säger det, Cob är utanför mitt register!
 
Det jag vill ta upp är gångarterna! Vet inte ni uppfödare hur gångarter som tar vår avel framåt ser ut? Det börjar väl inte med frambenen??? All rörelse startar med bakbenen, bakbenen får frambenen att flytta sig! Inger Becker vår kunniga welsh uppfödare skrev ett litet reportage i en welshponny nytt just om rörelserna, snälla Inger publicera detta igen, det verkar vara många som missat att läsa det!
 
Varför sitter folk och säger att de mest märkliga korsningar är bra? Vad ska dessa tillföra vår avel?
 
Jag fick lämna lilla ridhuset för att jag hörde mig själv säga flera gånger hemsk..... när jag såg folk nicka förtjusta över en rörelse som var så fel att man blir matt!!
Nu har jag nog fått flera ovänner, men vart är vår avel på väg? Är den inte bättre än så här?
 
När det gäller typ och rörelse så bör vi snegla på Holland inom sek B och på Holland med WPB och Ridponnyer! Vill vi har stelbenta hingstar som inte kan kröka på hasen? Vad blir nästa generation då? Alla andra ridponny/WPB länder avlar på bättre gångarter inte bättre släng med frambenen, man avlar på ridbarhet typ och en viss elegans!
Man avlar inte på breda halsansättningar, stora huvuden och korta halsar och haser som inte kan böja sig upp och in!
 
Jag ska lägga upp lite bilder vad jag menar med bra rörlser, tänk er en linjal som följer frambenen, sen ska det ligga en linjal som ligger parallelt det följer bakbenet, dessa två linjaler ska följa varandra!
 
När man ser en hingst som är jäkligt snygg, fräck färg, fint huvud ser läcker ut, plocka ned den i bitar granska del för del, bortse från den läckra färgen och de höga strumporna, hur sitter halsen, hur vinklas haserna, hur korrekt benad är den, hur ser ryggen ut är den kort, lång stark svag? Sen är kanske inte hingsten lika läcker, det är du som betäcker ditt sto som ansvarar för vilka ponnyer vi ska ha ute på marknaden i framtiden!!  Trovärdigheten i det man gör är viktig! Dåliga sidor förärvs lika bra som de goda!!
Vad är en bra typ? Vad är en 10:a?  Vår Waldemar har en 10:a på sin typ! Han har också en ljuvlig hals ansättning och huvudansättning, stark rygg bra temperament, välbenad han rör sig lätt!! Första bilden är Waldemar på sin premiering som 3 åring!
 
 
Gångartsbilder!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Speyksbosch Dancer A premierad

På Hingstkvalitetsboksvisningen i Lördags blev Speyksbosch Dancer höjd på sina avkommors meriter!!!
 
A premierad!
 
 
 
Det är en stor tillfredsställelse att få gå fram och mottaga detta fina pris! Äntligen får han den uppmärksamhet han så väl förtjänar fina Dancer.
 
Tack till alla er som gjort detta möjligt och fortsätt kämpa med era avkommor, behöver ni råd och hjälp så finns vi här för er!
 
Här är två fina nytagna bilder av Malin Wengdahl som visar Dancer 20 år nu i vinter, han är som ett fint vin, han blir bara bättre och bättre!!
 
Jobba och förkovra era avkommor och skicka mig rapporter hur det går, jag älskar bilder!
 
Ett stort tack till Mr Wim van Bemmel, Speyksbosch Stuteriet för han hjälpte mig och var min trogna mentor i ridponnyaveln, han trodde på Dancer och jag trodde på kvaliten han födde upp!! Tack Wim jag saknar att få berätta detta för dig!!