Höst

Nu måste snart stallet vara klart inför vintern, det känns skönt!
Vi har betydligt färre ponnyer i vinter än tidigare vilket känns mycket skönt! Denna sommaren har varit lite upp och ner, men vi är otroligt nöjda med våra föl!

Snart är det dags att avvänja fölen och sen kan vintern komma!

Vi ställde in deltagandet i utställningen i söndags, då Heidi hade gjort illa sig iett ben, inget allvarligt men vi tyckte det var onödigt att åka då!
Grattis säger vi till Ann och Stephanie som blev bäst i rasen på utställningen, det var ni välförtjänta av!

Madeleine har nu installerat sig i Torsås, där hon tar emot ponnyer och hästar för inridning och vidare utbildning samt försäljning!
Madeleine tar även emot elever som hon tränar, både här i Blomstermåla och i Torsås.
Diablo finns hos henne nu och han fortsätter sin utbildning i hopp om att han ska komma ut och tävla igen.

Pauli har haft en lång lång vila efter en hemsk sjukdomsperiod, ingen vet vad som drabbade honom men han har i sommar tillbringat mycket tid på djursjukhus med en för oss alla oförklarlig infektion och 40 graders feber. Nu är det snart dags för honom att börja arbeta igen.

Dancer är här som vanligt, han blir hela 16 år 2012, vilket är skrämmande vad fort tiden går, han mår bra.

Jaguar är inne i sin vinter period, det märks så tydligt då han går i ide och inte bryr sig om stona längre!

Waldemar fina snälla Waldemar, min lilla juvel, han är rund och tjock igen, det tog mig ett år att få upp honom i utställnings skick igen, men nu är han tillbaka efter att sakta sakta gått upp i vikt efter sommaren 2010.

Skulle vara kul att ha en ryttare till honom som ville rida honom, så vi har lite planer på att han kanske ska börja arbetas med i vinter, han kommer inte att lämnas ut utan den ryttaren måste finnas på nära håll.

Nu har jag ett tvåårs sto som är till salu, D ponny e. Arhults Waldemar u. Arhults Delight, hon har världens trevligaste temperament lugn och sammarbetsvillig, se på till salu sidan! Skulle vara kul att få sälja henne till någon som vill visa henne på 3 årstest 2012.

Ni som ska registrera era föl e. våra hingstar födda i år, ska skicka in dom till www.swf.nu  d.v.s Svenska Welshföreningen.


Birtley Primrose

Birtley PrimroseReylem Simonetta "Millie""Millie" med sin fina man!GlimpsanArhults Delight

Här kommer en bild på Arhults Nova född 2006 hos oss men det året försvann alla mina bilder på mina föl inkl Waldemar, men här är ett fint foto på Nova!Molenhorns Rico - Turfhorst Nancy Crown
Foder!

Idag fick jag skrapa rutan, det gör mig djupt deprimerad, jag gillar verkligen inte att vintern kommer med så snabba steg. Vi är inte riktigt färdiga ännu!

Jag har en suverän foderleverantör hos Ålems Järnhandel! Dom tar hem det man behöver :). Jag är så glad över mitt nyfunna foder som heter Spillers, ett engelskt foder. Jag är supernöjd med det! Jag vill påpeka att jag använder Salsa till vardags men Spillers till hingstarna ;)

Ålems Järnhandel vill jag slå ett slag för, dom har Mustang, Spillers, Kraft, Hippo, samt världens bästa luzern :), Allt finns inte hemma men det är bara att gå in och beställa det man behöver så finns det där sedan!!

Priserna är bra också!

Sen är det 90 dygnsavg på våra hingstar, jag hoppas att ni alla läser våra betäckningsvillkor, vi har inte levande föl avg utan 90 dygn, om stoet inte är dräktig på 90 dygn ska man styrka det med veterinär intyg. Det räcker inte med att man checkar det vid 120 eller 150 dygn! Vi lägger på en avgift för varje gången månad efter 90 dygn!
En liten parantes då jag har fått uppfattningen kanske att inte alla vet hur detta fungerar.

En annan sak vill jag också påpeka som är djupt förvirrande för många, när ett sto kastar då kommer det ut ett foster från stoet, har stoet någon gång under sin dräktighet varit smittat av abortvirus är foster och moderkaka ruskigt smittsamt. För att vara på den säkra sidan tar man prov på foster eller moderkaka för att se orsaken till kastningen. Stoet ska hållas isolerat från andra ponnyer i minst 3 veckor!

Finns det plötsligt ingen dräktighet, i början av dräktigheten kallas det inte kasta utan då resorberar man sitt embryo, då ser man oftast inget på stoet utan plötsligt börjar stoet brunsta eller fortsätter att gå runt som hon var dräktig.
Resorbera ett embryo är ganska vanligt, det är med djur som med människor, en del har svårt att hålla sina dräktigheter. Då kan man om man har varit med om detta ett flertal gånger gå in och ta prov på livmodern på stoet, för att undersöka om det är något fel på själva livmodern.
Har man en resorbering eller kastning på sitt sto ska man innan man börjar betäcka på nytt ta bakterie prov på stoet, det kan man göra på den första brunsten på året hos en semin veterinär!
Alla veterinärer har inte den utbildningen som krävs för att få kalla sig seminveterinär utan man får ta en extra utbildning för att få Ultraljuda! Kolla din veterinär om dom har en sån utbildning, annars vänd dig till en seminstation!

Har en station många kastningar på sina ston kan det bero på att man har fått in smitta från någon besökande på t.ex abortvirus.
Abortvirus syns inte, men det sprids med luften, det kan vara att en av hästarna varit lite snorig under sommaren, sedan syns inget och man tror det är lugnt tills första stoet börjar kasta! Alla behöver inte kasta men tyvärr gör många det!

Vi håller alltid våra egna ston skilda från besökande ston, samt att våra ston går på lösdrift och träffar inte de hästar som reser mycket.

För ett par år sedan var det ett föl som dog hos en bekant, hon hade en inackordering som var ute och tävlade, denna inackordering blev förkyld och smittan var så kraftig att detta fina föl dog!!! Men ägaren till ponnyn tog inte sitt ansvar utan trots egen snorig häst reste dom runt och var med på tävlingar för dom ville ju inte missa sässongen!! Hur många fler ponnyer dom lyckades smitta vet man inte, men sorgligt är det och familjen som miste sitt föl var fruktansvärt ledsna!
Ta varje snorig häst på allvar, ge dom inte penicillin i onödan utan se vart det leder och ta febern. Det är så otroligt mycket smittor ute i landet nu, så var rädda om era ston!

Lycka till med era dräktiga ston, vi håller tummarna för jättefina föl till våren!Arhults Choklad e. Speyksbosch Dancer - Speyksbosch NandoArhults Gucci New Forest e. Lunnalyckans Tacado u. Nancy FionaGucci, inriden och utbildad av Madeleine

Ekollon!

Väldigt irriterande med dessa ekollon som verkar finnas i miljontal i år! Fick flytta hem mina ettåringar från betet för dom visade mer än lovligt intresse för dessa små giftiga "godsaker".
Jag vet inte hur många ekar vi har tagit ner just för hästarnas skull, men det verkar aldrig ta slut!

Jag har ytterligare ett bete som ska betas av, det är skönt i sommar att det finns massor av gräs! Jag har inte börjat avvänja mina ston och föl ännu, det känns skönt när dom fortfarande kan gå ute om nätterna, sen ska ju mitt lilla hingstföl till Holland och han är inte gammal nog ännu för det!
Han avvänjer jag någon gång i början på December, sen ska han få åka till sitt nya hem och sin nya kompis!

Felix ska åka i början på November och Cornelius åker väl då också, det ska bli skönt att inte ha några unghingstar i vinter.
Vi har på en lösdrift plats för 2 unghingstar föl eller ettåringar, hos Madeleine, ta kontakt med henne. Det är full inackordering så allt ombesörjs med verkning vaccinering etc. Fri tillgång till höensilage och sen kraftfoder dagligen!

Fleur letar jag hem åt, hon skulle passa super bra till körning med sina supergångarter, på köpet får man ju ett föl e. Speyksbosch Diablo, vilket förmodligen inte är helt fel då han, är på väg att lämna landet nu. Vi har fått förfrågningar om honom från utlandet och det blir kanske så att han reser! Jobbiga beslut men men! Ja så om det blir så finns det inte fler tillfällen att få Diablo föl!!

Speyksbosch Diablo har ju förärvt sig super, han har två BIS föl och en hel del guld föl, flera har valt at betäcka om med honom vilket är ett mycket gott betyg.
Jag ska visa lite bilder på olika föl e. Diablo!
Vi är glada att vi har två Ridponnyston dräktiga med honom! Jag har sett en underbar liten hingst 4 vita strumpor och en travsäkerhet helt otrolig, mamman är nu i år ombetäckt med Diablo. Hon var Welsh Mountain!

Här kommer bilder på Diabloföl! Se likheten med alla föl, han stämplar verkligen sina föl med en underbar ponnykaraktär och ett ljuvligt temperament!


Arhults Cornelius

Bästa föl alla raser!


Notorius uppf Fam Kenth Wassermann


 Arhults Charlie till höger!

Arhults CharlieBe Cool e. S Diablo u. Arhults May Be uppf Pytt Hamberg


Salnecke Be Fine uppf, Chatarina Gyllenadler


Arhults Dexter


Arhults Dexter


Arhults CharlieArhults Ludwig


Hillstar Favo-Rit uppf Hillstar stuteriGreta BIS föl  uppf; Sofia KämpeGrand Garbo uppf, Sofia KämpeJust My Innavation uppf, Camilla BacklundArhults Laura AshleySpyder Pigg W uppf Maria Ericsson