Vi åkte på utflykt!!

Otroligt roligt vi åkte på utflykt!!! Danmark var målet och Madeleine jag och Ebba åkte en helhelg och på vägen hem besökte vi EM i ponnydressyr!!
 
Att få chansen att besöka INternationella welsh utställninge var underbart och roligt!! Då får man se vad som verkligen är gångbart! Vi koncentrerade oss på sek B Welshponnyn och där syntes tydligt att Sveriges representanter inte var av lika hög klass som dom bästa, det var flera ponnyer som utmärkte sig speciellt! Holland låg i framkant verkligen!
Nu ska sägas att alla ponnyer från UK som vinner var ju inte där! Mmen det var en stor uppslutning av ponnyer!
 
Den som fick mest uppmärksamhet var Ängvaktarns Bumble Bee, när hon kom tappade de Svenska Sek B fansen andan och var säkra att hon skulle vinna sin klass.... hmmm hon är en dotter till Downland Jaguar och ruskigt snygg!! Hon kunde verkligen konkurrera bland de bästa och rörde sig superbra!
En Svensk årings var placerad högt och det var Kulltorps 1 årshingst, men åringen som vann var i en klass för sig, han dansade in i ringen och rörde sig spektakulärt och dansade fram, han gav det han skulle på rätt ställen och var av den elegantare typen!!
 
Men ett stuteri som hela tiden sätter welshen på världskartan är STOUGJESHOEVE från Holland och visst är det underbart då vi har deras leasade hingst här i Sverige i år :) Ta lärdom av detta stuteri för dom ligger alltid i framkant!
 
Det roliga var att vi hade ett riktigt dream team till domare från Heinarth stud i Wales och Weston Park Stud i Australien vad kan vara bättre..... Tänk att få se Weston Parks ägare döma, dom föder upp världens bästa sek B ponnyer!!!
 
Mycket Internationellt folk bland publiken!!!
 
När de bästa avelsstona blivit placerade tog dom och strök sina föl ur deras klasser så stona skulle få vila inför finalen, vilket var ett klokt beslut, detta resulterade i att fölklassen blev en knaper klass i sek B med få deltagare!
 
Stougjeshoeve gjorde rätt i detta, deras hingstunge var av högklass och hade förmodligen vunnit fölklasssen, men stoet var outstanding hon blev BIR och vann sedan hela Internationella utställningen!! Vi kan bara än en gång tacka och buga att v har fått använda deras hingst Envoy!
 
Även ungstoet från Stougjeshoeve vann sin klass så om man vill ha det bästa måste man nog börja se sig omkring, billiga ponnyer i Sverige är kanske inte det bästa!! Men vi ska inte föringa de stuterier som har tagit in det bästa av avelsmaterial och föder upp en liten selekterad avel med 2-4 welshföl om året!!!
 
 
Internationell Supreme Champion blev hon detta vackra sto och inget annat sto kunde mäta sig med henne!!!
 
Reserv sek B hingsten från Holland!!
 
 
Ebba solar sig!!
 
Det gråa stoet är Ungponnychampion sek B också från Stougjeshoeve stud i Holland!!
 
Ängvaktarns Bumble Bee
 
Det kommer fler bilder från Internationella utställningen.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad är en bra welshponny?

Ja det kan man tvista om, vi är ett litet stuteri som föder upp föl genom selekterad avel, vi har valt ut ston genom mångårig erfarenhet och använder oss av mycket starka stolinjer som inte lämnar överraskningar i någons större utsträckning!!
Många många timmar spenderas att läsa historiken bakom våra linjer, så vi inte behöver göra om felen historien redan har gjort :D
 
Jag ska försöka beskriva vad vi tycker är viktigt både hos RP/WPB och Welshponnyn sek B.
 
För oss är ponnykaraktären viktig en welsh ska se ut på ett speciellt sätt! Vackert litet huvud, små öron stora ögon, mycket elegant och välbenad! Det ska också vara en stark överlinje med en runt fint kors och markerade haser. Rörelserna ska komma bakifrån men ett gott has arbete och vinklade kotor! Inte jätte höga knä lyft men väldigt framåt gripande!
Sedan ska temperamentet vara mild och inte framfusigt, utan lagom avvaktande! Våra ponnyer är känsliga på ett posetivt sätt, lättlärda men avvaktande som tar in det förtroendet dom får!
WPB/RP föds upp för de stora uppgifterna medan welsh ponnyn också ska kunna vara den perfekta barnponny för att även kunna gå fullt ut på tävlingsbanan! Inga avkommor med hårda huvuden.... och en welsh ponny sek B är en ponny antingen i kategori B eller C upp till 137 cm högre än så är det inte längre en sek B welshponny och den tappar då sin welsh karaktär!
 
På detta koncept blev vi årets uppfödare ponny på Kalmar Ryttar Gala!
 
 
Vi har två linjer i vår avel som går som en röd tråd och har visat sig vara framgångsrikt!
dels är det Welshponny sidan Downland Jaguar, han lämnar typ och gångarter och temperament av det mildare slaget!
Han åker till UK nu i vår för att där betäcka ston! Jag hoppas att han lämnar något riktigt fint i sitt födelseland! Det andra är Speyksbosch Dancer som vi har använt nu i 11-12 år!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oj vad tiden går!!

Jag måste vara tidernas sämsta bloggare, men nu ska jag göra ett nytt försök igen :)
 
Jag tänkte ingående berätta här och det kommer förmodligen att ta flera dagar i anspråk vad som hänt under sommren och hur vi kommer att gå vidare!!
 
Mina föl är jag fortfarande så oerhört nöjd med, ta Arhults Sebastian som jag hade bestämt skulle säljas, han är kvar här och han är en såm karismatisk fölunge snygg på alla tänkbara vis! Jag hoppas att jag ska kunna träna honom och kunna visa honom sommaren 2015 tillsammans med Arhults Hermes som också bara blir bättre och bättre!!! Bägge dessa två är e. Arhults Waldemar!! Vilka föl denna kille lämnar!!!
 
Detta är Arhults Hermes e. A Waldemar u. Rhoson Heidiho ue Steehorst Kyro som är en superhingst exp till Australien!!
 
 
Arhults Sebastian e. A Waldemar u. Reylem Simonetta ue Cottrell Archimedes
 
 
Sedan inte att förglömma Arhults Amazon e. Stougjeshoeve Escudo u. Cottrell Arian ue, Rotherwood State Occasion
Snygg kille vi sparar för att se vad det blir! Har verkligen inga bilder som gör denna kille rättvisa!!
 
Stougjeshoeve Escudo är en hingst som kom 2:a i sin klass på Stora Royal Welsh, även han kommer från det berömda framgångsriks stuteri vi har skrivit om längre fram!
 
 
Sen har jag ett enda stoföl och hon är fullständigt bedårande av mycket hög kvalite, men just nu känns det inom welsh världen att kvalite är det sista man tänker på....
Arhults Mary som är till salu till seriös köpare!! e. Arhults Waldemar u Stoak Model
 
 
 
Vi har sparat hennes helsyster Arhults Maggie
 
 
En Waldemar dotter som är av lika hög kvalite som sin syster Mary :)
 
Jag är så nöjd med min Waldemar och nu när jag måste minska mitt stuteri så kommer han att vara en av stöttepelarna i vår avel!
Han lämnar väldigt jämnt och snyggt, bra typ och bra gång och ett milt temperament! De avkommor vi har fött upp efter honom så tävlar Arhults Delicious i dressyr upp till LA hon är u. RP stoet Arhults Delight. Sen har vi Arhults Venedig som tävlar i både hoppning o dressyr! Venedig är u. Turfhorst Venice sek B e. Eyarth Simeon.
 
Arhults Waldemar
 
 
Arhults Delicious
 
 
 
Arhults Venedig
 
Här nedan kommer sedan Stougjeshoeve Escudo som är pappa till Arhults Amazon