Hingstpremiering i Holland!

Nu har det varit hingstpremiering i Holland som jag har skrivit om tidigare i en Blogg. Hingstpremieringen äger rum under ett samlingsnamn  "stallionshow", detta namn har jag fått lära mig är för att det är inte bara premieringar av alla kategorier welshar utan också kvällsshow, och riduppvisning, hingsttävlingar för redan godkända hingstar. Leuns Velds Elegant har vunnit många år på premieringarna i Holland, vilka år kan ni läsa om på hans sida. 
Man premierar Welsh sec A, B, C, D och WPB direkt medans NWR ponnierna (Ridponnierna) har sin premiering samtidigt, men för att erhålla sin licens måste man komma tillbaka en månad senare i Ermelo för att göra sitt 32 dagars bruksprov.

Premieringen går till lite annorlunda än den gör i Sverige på welsh föreningen, NWR är ju en kategori i Welsh familjen i Holland.
Man skiljer här på premiering och bruksprov. Som 4 åring ska sedan de licensierade hingstarna komma tillbaka och göra ett enklare ridprov för att erhålla sin livstidslicens. Detta 4 åriga ridprov äger rum under premieringarna i Februari.
Bruksprovet eller som man säger i Holland stalliontest, där hingstarna testas i 32 dagar äger rum i Mars/April månad. De hingstar som inte klarar bruksprovet faller bort allt eftersom. De hingstar som klarar hela bruksprovet får sina omdömmen och siffror på hur skritt trav och galopp var, likaså dressyr anlag, hoppanlag, karaktär(detta är hur dom är att arbeta med) stalltemperament, och bedömmning som blivande sportponny. Är det någon av hingstarna som får en 5;a i sitt omdöme så tilldelas denna ingen licens trots att hela bruksprovet är genomfört.

Men för att få gå bruksprovet måste man först ta sig igenom premieringen, där granskas hingstarna 3-4 ggr av domarna under 2 dagar, både exteriört men också gångartsmässigt. Det brukar vara 5-7 hingstar som blir uttagna av ett 60 tal NWR ponnier. Av dessa uttagna hingstar väljs 3 ut som domarna bedömmer har den bästa traven, detta är enormt uppskattat av publiken som frenetiskt applåderar fram sin favorit. I slutändan är det dock domarna som väljer vinnaren.
När Diablo gjorde sin Premiering 2007 i Ermelo under den stora "Stallion shown" blev han en av sex hingstar som blev uttagen för att göra sitt bruksprov en månad senare. Det var spännande värre, jag satt på läktaren med Mr Wim van Bemmel och hans fru och ett gäng vänner från Sverige, vi höll andan varje gång hingstarna skulle in igen för domar kåren, varje gång åkte någon ny ut ur ringen, när sedan domaren lämnade beskedet till speakern att valet hade fallit på dessa 6 hingstar, bröt jublet ut. Då var det dags för bästa trav, domarna pekade ut de tre hingstar som fick vara kvar i ringen för att visa sin trav;
Heitraks Marwin
Speyksbosch Diablo
Watermill Falcon
var de tre hingstar som skulle tävla om bästa gångarter. Marwin vann Diablo kom 2:a och Flacon trea
.
Därefter åkte hingstarna hem för att förberedas inför sina bruksprov som dom skulle inställa sig vid en månad senare!
Man har de senaste åren talat om att ge de uttagna hingstarna licens direkt då man tycker att bruksprovet kommer lite tidigt då dom är knappt 3 år gamla. Då skulle de hingstar som klarar premieringen få licens för 1 år sedan infinna sig på hösten istället till bruksprov. Men detta är endast på diskusions plan ännu!

I Sverige har vi ju också olika typer av premieringar alt bruksprov, Asrp har bruksprov där kan man visa sin 3 årshingst som inte bara ska visas exteriört utan också löshoppa och göra ridprov.
För att sen få fortsatt licens måste man komma in till sitt 4/5 års bruksprov där testen fortsätter.
Är man endast premierad som 3 åring får man inte lösa licens om man inte gör nästa bruksprov.

SWF hade tidigare premieringar, där visade man sina hingstar exteriört, sen skulle hingsten komma tillbaka och visa upp ett enkelt bruksprov när den blivit 4 år.
Numera har man kvalitetsboks visningen och under samma helg har man som i Holland en liten hingstshow eller hingstutställning. Men för att bli avelshingst är det kvalitetsboksvisningen som gäller. Liksom i Holland är den Svenska helgen endast öppen för hingstar, över 2 år ska dom ha licens.

De hingstar som ej klarar sina bruksprov eller går vidare till bruksprov i Holland, blir om dom klarat av den första gallringen så kallade 2 bez hingstar, dessa hingstar kan verka i WPB avel i Holland. Dessa hingstar ger lika många poäng till sina mödrar som ett diplomsto avkomma gör, det är därför det är så viktigt att visa sina unga hingstar i Holland. En 2 bez hingst är en guld belönad hingst.

2008 var Diablos helbror Speyksbosch Davinci med på premieringen, han blev också uttagen för bruksprov men klarade inte att fullfölja sitt bruksprov.
Diablo fullföljde sitt bruksprov men klarde inte examensdagen utan vägrade på 3 hinder, han har ett fullt bruksprov med poäng på hela, men tack vare att han vägrade under examensdagen fick han inte sin licens. Han stod som konvalecent hemma hos oss i 1,5 år p.g.a de skador han ådrog sig i sitt bruksprov, men som en liten revanch var han endast riden 7 månader innan hann vann sin första LA dressyr med Elin Nylander uppe i Sundsvall. Han gjorde också en enastående revanch i Holland där han startade Nationell LA, 2 klasser och placerade sig 5.a och vann sin Internationella ridklass före ponnier som tävlar FEI till vardags som Coelenhage's Promise som är en helbror till Coelenhages Purioso, han blev också International Ridden reserv Champion av 57 starter! Strongt gjort! Elin red honom i alla starter.
Nu håller vi tummarna för Diablo igen som åkt till sin nya ryttare, mer information om detta kommer tids nog!

Nu vill jag bara avsluta med att säga Diablo är godkänd i RSF i Sverige, han har inte licens i Holland om någon skulle vilja registrera sin avkomma i Holland blir den Welsh Part Bred :)
Dancer är godkänd i Tyskland, SWF, RSF och han lämnar stamboks berättigad avkomma i NWR i Holland :)
Pauli är endast godkänd i ASRP men hans avkommor går att registrera i SWF och RSF också!
Leunds Velds Elegant är godkänd i ASRP, NWR i Holland och Reinland i Tyskland!
Downland Jaguar är godkänd i England och Sverige
Waldemar endast i Sverige
Om det är någon av er som saknar information om hur eller var våra hingstar är godkända, snälla skriv till mig så ska jag förklara så gott det går,
Nu är kl mitt i natten så God Natt gott folk!


Leuns Velds Elegant vid sin premiering i Holland!


Diablo på sin examensdag på bruksprovet 2007


Diablo på sin premierimg

Blodslinjer!

Det har blivit en och annan fundering på min blogg, att blodslinjerna är viktiga! Blodslinjer har alla hästar, sen vad man väljer är ju upp till var och en, men om man har en blodslinje i sin avel som kanske inte är vad man tänkt sig, det kan vara en typ av defekt, något som spökar, t.ex svaga kotor - detta kan man få dras med i många generationer! Så när man säger att man avlar bort, väljer hingst som kompletterar så kan det ibland slå igenom när man minst anar det.

Men man kan ha ett sto utan speciella synbara defekter men kanske med bra blodslinjer som passar in i ens avel, kan detta sto lämna avkommor av högsta kvalite, trots sitt ringa utseende! Det finns många goda exempel på det! Man kan läsa i bland annat Welsh Jubilumsbok om ett par exempel.

Jag är väldigt bestämd på att man ska välja sina linjer utifrån vad man har för personlig smak, nu avlar jag ridponnier och just rasen ridponnier finns ju till just p.g.a prestation och för tävling. Vi reste runt länge och studerade men hamnade i Holland och på NWRs hingstpremiering, har man aldrig varit där kan jag rekommendera det varmt, men lämna plånboken hemma om ni är svagsinta och inte kan stå emot allt det perfekta, det kunde inte jag utan jag mötte mitt livs kärlek där, den fantastiska svarta Dancer, sen rullade det bara på...
Vi har varit nere flertalet gånger på hingstpremieringen och sommarpremieringen samt att endast besöka alla de vänner man har fått under de år vi rest i Holland.

Holland har Europas hårdaste premierings system, många hyllar den, men den är både på gott och ont, gallringen är hård och man vaskar fram mycket fina hingstar! Men ni ska veta att den största aveln i Holland bland sek B iallafall är på avelsmaterial direkt från England, ej premierade! Alla stuterier gör inte så att dom tar sina hingstar dit, finns det minsta risk för att den linje dom tänkt använda kan åka ut då stannar man hemma!
Handeln är stor i Holland, allt är till salu till rätt pris!
Man tar naturligtvis egna avkommor till premiering, det är dom som kan höja ens avelsvärde på sitt sto eller sin hingst, sen kan den avkomman säljas för ett bra pris utanför premieringen.
Det som är bra med den Holländska hingst systemet är att man avkomme bedömmer hingstarna, och har dom inte på ett antal år  gett tillräckligt bra avkommor blir dom av med sin licens.
NWR Nederland Welsh Ridingpony är en oerhört vältypad Ridponny med en stängd stambok, inget släpps in och man har snart målat in sig i en hörna, så man söker blodslinjer som måste till, linjeaveln är mycket stark. Ett år fanns Vita Novas Hanassie i samtliga hingstar som blev godkända ibland flera gånger i samma individ! Det finns hingstar runt europa som används som har blivit av med sin licens i Holland men fortsätter verka i något annat land.

Man visar otroligt många 3 årshingstar i Holland, varje år upp mot en 60 st Ridponnier, vilket är otroligt bra.

Här i Sverige har vi tagit efter den engelska modellen av Riksutställning, alla som vill är välkomna, så är det också på RWS Royal Welsh Show i Wales, men i Holland finns det 4 regionala utställningar, en i varje hörna av det lilla landet Holland.
Dit åker man och kvalar sin ponny till Nationella utställningen i Kottwijk, dit kan man inte bara komma utan dit är bara dom allra bästa välkomna! Så den som vinner Nationella stopremieringen i Kottwijk det är en bra ponny! Inga hingstar utan bara ston och föl och ungponnier!
Sen är det kör och ridklasser!

Jag berättade för en godvän som är överdomare i Holland att vi ger siffror, det gör vi också sa han men vi behåller dom för oss själva! Man kastar aldrig ut någon, allt är så trivsamt och oavsett om ens ponny kommer först eller sist är stämmningen den bästa!
Samma handler visar sina egna och ett gäng till åt några andra, killarna i dom vita kläderna arbetar för högtryck på utställningarna och hjälper varandra.
I somras när vi visade Diablo nere i Holland visade Johan från Bisterhofs stud honom, det bara rasslade till så hade dom bytt allt på Diablo och han var på väg till ringen!

Jag har varit medlem i den Holländska föreningen under många år och får den fina medlemstidningen varje månad och försöker tragla mig igenom den på Holländska :).

Jag är verkligen för att visa, visa på allt ni kan utställning premiering etc etc men kasta inte bort bra linjer för att någon har sagt att stoet fick 37p. Vill man avla prestation leta fram dom mest framgångsrika blodslinjer man kan hitta med prestation! Här i Sverige har ju T.ex Dito varit en bra linje för hoppning, andra satsar på gångartsavel och då letar man blodslinjer för det. Ibland blir det jackpot ibland drar man nit, men det viktigaste är att man försöker.
Har man ett sto man älskar :) och vill prova, har man en stam studera den stammen se vad man har korsat med tidigare och se vad som resultatet har blivit. Att satsa på att korsa en vinnare med en annan vinnare är en chansartad avel och det är ju inte säkert att dom linjerna klickar så bra tillsammans.

Det viktigaste i all avel är avkommebedömning ingen hingst är bättre än de avkommor han ger, sen blir jag alltid lika konfunderad över att en del alltid får hingstämnen, det vet man väl inte i förväg? Har man ett treårigt hingstämne visa honom då för nämnden, klarar han nålsögat ja då var det ett hingstämne annars är det ju inte fel att föda upp bra valackar, dom är det lättare för barn att rida och tävla på!
Jag hade önskat att det skulle visas många fler 3 årshingstar, det skulle varit lite mer folkfest över det hela, tänk att få visa fram det man har fött upp, dit kan också tilltänkta köpare komma och köpa sig en blivande tävlingsponny. Likaså skulle det vara jättekul med en stor stor ridponny premiering.

Men när det kommer till ridponniernas premiering undrar jag hur mycket stämmer med den, det har blivit väldigt mycket negativ kritik genom åren, hästar som löshoppat 9-9 eller 10-10 och sen har kommit in året efter och kan knappt ta sig över ett hinder med ryttare på ryggen.
Hur kan man bedömma en hingsts kapacitet utifrån löshoppning när resultatet blir så? Varför har  man obligatorisk löshoppning för 3 årshingstar? utslagsgivande, finns det inga gångartstalanger bland 3 åringarna? Jag skulle vilja se att man anmäler sin hingst till antingen hopp eller gång. Om man har en gångartsbegåvning som kanske inte hoppar som en hoppstammad ponny skulle göra, ska den då inte kunna få bli godkänd som ridponnyhingst?

Det är tankar man funderar över och det är frågor man stöter på när man talar med andra.  När man väntar med sin ponny och visar den som 5 åring, då är det ju ryttaren som har påverkat ponnyn! den som har mest pengar kan anlita den bästa ryttaren! Hur vet vi då att det är arvbarhet i traven eller är traven framriden av en skicklig ryttare? I Holland vill man helst ha in alla unga hingstar när dom är tre tidigt på våren. Sen lämnas dom på stationsprov 30dagar där en och samma person rider dom under dessa dagar. Då mäts också deras temperament både under ryttare i arbete och i stallet! Likaså är det i Tyskland fast där kommer hingstarna in som 4 åringar för att göra stationsprov.
Jag tycker 3 år på våren är för tidigt, utan man skulle ta det på hösten istället!

Ja det är mycket med blodslinjer och premieringar, fortfarande är det blodslinjerna som är det viktigaste i all avel, sen kommer det andra, det är en lång väg innan den perfekta ponnyn är uppfödd! Fast ibland tycker jag att mitt stall är fullt av dom ;).


Speyksbosch Diablo på sin premiering 2007


Speyksbosch Dancer på sin treårs premiering! 11år sedan!

Mina halvblodsston

Jag slutade för ett antal år sedan med min halvblodsavel och har gått över helt till att avla welsh och ridponnier, mina två sista ston Felizia och Amorina nu 24 år går kvar här på gården.
Amorina är dräktig och väntar föl med Speyksbosch Dancer i början på April.

Vi har nu gått ut med att om man ger dessa två damer ett livslångt hem tillsammans så får man det ofödda fölet! Jag kommer att låta stona ha ett livstids fodervärds kontrakt, när allt är fullföljt får man fölet. Fodervärden kommer att få stå för alla kostnader i samband med stonas resterande liv, inkl att ta bort stona när den dagen kommer. För detta får fodervärden behålla fölet.
Låter det komplicerat? Ja kanske men vill man ha två friska och okomplicerade ston som är snälla och gulliga är detta ett gyllene tillfälle att få en flott häst!
Om jag inte hittar rätt hem kommer dom att stanna här.
Anledningen till detta är att jag behöver dra ned på hästantalet av personliga själ!

Fölet blir nog svart, hingsten lämnar inte fux och stoet mörkt svettfux är e. Tamburin - Herkules(svart) så det lutar att det blir ett svart föl. Alla Dancers föl är långbenta rörliga med hoppförmåga!
Dancers rörelser är utöver det vanliga! Läs mer om honom på vår hemsida   www.ridponny.net .

Lite statestik vi hade över 800 besökare på vår hemsida igår! Det var nog rekord!

Hingstpremieringen är över i Holland och det var som vanligt 6 hingstar som gick vidare till bruksprov. Jag har inte sett full stam på dom men vill gratulera min gode vän Eric Koele till att han var uppfödare och ägare till en av dom! Grattis!

Nästa premiering är den på Grevagården och då ska vi förhoppningsvis vara där med en unghingst! Sen är det Kvalitetsboksvisningen hos Welsh i Ljungby, i år har vi ingen som vi visar. utan vi ska vara publik!

Sen har vi vår hingstvisning som vi kommer att ha den 8 maj här hemma på gården!


Amorina och Felizia!