Matcha en hingst!

Nu har detta årets premiering varit och jag har varit tyckare på läktaren! Det är lätt att sitta på läktaren och tycka faktiskt, inte lika lätt att döma en ponny rätt alla gånger eller föda upp och matcha fram en hingst!
 
Jag slutar aldrig att förvånas vad som visas fram!!!! Nu ska jag inte namnge någon hingst mer än den jag sa redan från början kommer att vinna, han vann!
 
Är ponnyuppfödare synskadade eller är det ett okunningt folk överlag? Inte nog med att det är få hingstar som visas fram, hälften verkar inte höra hemma i avel överhuvudtaget!!
 
Jag måste säga att korsningsaveln är värst av alla, hade jag inte haft ett ärende där så hade det inte varit värt resan!
Till rasavelens försvar så såg jag några riktigt fina individer, men när jag säger att en Cob är snygg betyder det tyvärr inte samma sak som när en domare säger det, Cob är utanför mitt register!
 
Det jag vill ta upp är gångarterna! Vet inte ni uppfödare hur gångarter som tar vår avel framåt ser ut? Det börjar väl inte med frambenen??? All rörelse startar med bakbenen, bakbenen får frambenen att flytta sig! Inger Becker vår kunniga welsh uppfödare skrev ett litet reportage i en welshponny nytt just om rörelserna, snälla Inger publicera detta igen, det verkar vara många som missat att läsa det!
 
Varför sitter folk och säger att de mest märkliga korsningar är bra? Vad ska dessa tillföra vår avel?
 
Jag fick lämna lilla ridhuset för att jag hörde mig själv säga flera gånger hemsk..... när jag såg folk nicka förtjusta över en rörelse som var så fel att man blir matt!!
Nu har jag nog fått flera ovänner, men vart är vår avel på väg? Är den inte bättre än så här?
 
När det gäller typ och rörelse så bör vi snegla på Holland inom sek B och på Holland med WPB och Ridponnyer! Vill vi har stelbenta hingstar som inte kan kröka på hasen? Vad blir nästa generation då? Alla andra ridponny/WPB länder avlar på bättre gångarter inte bättre släng med frambenen, man avlar på ridbarhet typ och en viss elegans!
Man avlar inte på breda halsansättningar, stora huvuden och korta halsar och haser som inte kan böja sig upp och in!
 
Jag ska lägga upp lite bilder vad jag menar med bra rörlser, tänk er en linjal som följer frambenen, sen ska det ligga en linjal som ligger parallelt det följer bakbenet, dessa två linjaler ska följa varandra!
 
När man ser en hingst som är jäkligt snygg, fräck färg, fint huvud ser läcker ut, plocka ned den i bitar granska del för del, bortse från den läckra färgen och de höga strumporna, hur sitter halsen, hur vinklas haserna, hur korrekt benad är den, hur ser ryggen ut är den kort, lång stark svag? Sen är kanske inte hingsten lika läcker, det är du som betäcker ditt sto som ansvarar för vilka ponnyer vi ska ha ute på marknaden i framtiden!!  Trovärdigheten i det man gör är viktig! Dåliga sidor förärvs lika bra som de goda!!
Vad är en bra typ? Vad är en 10:a?  Vår Waldemar har en 10:a på sin typ! Han har också en ljuvlig hals ansättning och huvudansättning, stark rygg bra temperament, välbenad han rör sig lätt!! Första bilden är Waldemar på sin premiering som 3 åring!
 
 
Gångartsbilder!