Hingstpremiering i Holland!

Nu har det varit hingstpremiering i Holland som jag har skrivit om tidigare i en Blogg. Hingstpremieringen äger rum under ett samlingsnamn  "stallionshow", detta namn har jag fått lära mig är för att det är inte bara premieringar av alla kategorier welshar utan också kvällsshow, och riduppvisning, hingsttävlingar för redan godkända hingstar. Leuns Velds Elegant har vunnit många år på premieringarna i Holland, vilka år kan ni läsa om på hans sida. 
Man premierar Welsh sec A, B, C, D och WPB direkt medans NWR ponnierna (Ridponnierna) har sin premiering samtidigt, men för att erhålla sin licens måste man komma tillbaka en månad senare i Ermelo för att göra sitt 32 dagars bruksprov.

Premieringen går till lite annorlunda än den gör i Sverige på welsh föreningen, NWR är ju en kategori i Welsh familjen i Holland.
Man skiljer här på premiering och bruksprov. Som 4 åring ska sedan de licensierade hingstarna komma tillbaka och göra ett enklare ridprov för att erhålla sin livstidslicens. Detta 4 åriga ridprov äger rum under premieringarna i Februari.
Bruksprovet eller som man säger i Holland stalliontest, där hingstarna testas i 32 dagar äger rum i Mars/April månad. De hingstar som inte klarar bruksprovet faller bort allt eftersom. De hingstar som klarar hela bruksprovet får sina omdömmen och siffror på hur skritt trav och galopp var, likaså dressyr anlag, hoppanlag, karaktär(detta är hur dom är att arbeta med) stalltemperament, och bedömmning som blivande sportponny. Är det någon av hingstarna som får en 5;a i sitt omdöme så tilldelas denna ingen licens trots att hela bruksprovet är genomfört.

Men för att få gå bruksprovet måste man först ta sig igenom premieringen, där granskas hingstarna 3-4 ggr av domarna under 2 dagar, både exteriört men också gångartsmässigt. Det brukar vara 5-7 hingstar som blir uttagna av ett 60 tal NWR ponnier. Av dessa uttagna hingstar väljs 3 ut som domarna bedömmer har den bästa traven, detta är enormt uppskattat av publiken som frenetiskt applåderar fram sin favorit. I slutändan är det dock domarna som väljer vinnaren.
När Diablo gjorde sin Premiering 2007 i Ermelo under den stora "Stallion shown" blev han en av sex hingstar som blev uttagen för att göra sitt bruksprov en månad senare. Det var spännande värre, jag satt på läktaren med Mr Wim van Bemmel och hans fru och ett gäng vänner från Sverige, vi höll andan varje gång hingstarna skulle in igen för domar kåren, varje gång åkte någon ny ut ur ringen, när sedan domaren lämnade beskedet till speakern att valet hade fallit på dessa 6 hingstar, bröt jublet ut. Då var det dags för bästa trav, domarna pekade ut de tre hingstar som fick vara kvar i ringen för att visa sin trav;
Heitraks Marwin
Speyksbosch Diablo
Watermill Falcon
var de tre hingstar som skulle tävla om bästa gångarter. Marwin vann Diablo kom 2:a och Flacon trea
.
Därefter åkte hingstarna hem för att förberedas inför sina bruksprov som dom skulle inställa sig vid en månad senare!
Man har de senaste åren talat om att ge de uttagna hingstarna licens direkt då man tycker att bruksprovet kommer lite tidigt då dom är knappt 3 år gamla. Då skulle de hingstar som klarar premieringen få licens för 1 år sedan infinna sig på hösten istället till bruksprov. Men detta är endast på diskusions plan ännu!

I Sverige har vi ju också olika typer av premieringar alt bruksprov, Asrp har bruksprov där kan man visa sin 3 årshingst som inte bara ska visas exteriört utan också löshoppa och göra ridprov.
För att sen få fortsatt licens måste man komma in till sitt 4/5 års bruksprov där testen fortsätter.
Är man endast premierad som 3 åring får man inte lösa licens om man inte gör nästa bruksprov.

SWF hade tidigare premieringar, där visade man sina hingstar exteriört, sen skulle hingsten komma tillbaka och visa upp ett enkelt bruksprov när den blivit 4 år.
Numera har man kvalitetsboks visningen och under samma helg har man som i Holland en liten hingstshow eller hingstutställning. Men för att bli avelshingst är det kvalitetsboksvisningen som gäller. Liksom i Holland är den Svenska helgen endast öppen för hingstar, över 2 år ska dom ha licens.

De hingstar som ej klarar sina bruksprov eller går vidare till bruksprov i Holland, blir om dom klarat av den första gallringen så kallade 2 bez hingstar, dessa hingstar kan verka i WPB avel i Holland. Dessa hingstar ger lika många poäng till sina mödrar som ett diplomsto avkomma gör, det är därför det är så viktigt att visa sina unga hingstar i Holland. En 2 bez hingst är en guld belönad hingst.

2008 var Diablos helbror Speyksbosch Davinci med på premieringen, han blev också uttagen för bruksprov men klarade inte att fullfölja sitt bruksprov.
Diablo fullföljde sitt bruksprov men klarde inte examensdagen utan vägrade på 3 hinder, han har ett fullt bruksprov med poäng på hela, men tack vare att han vägrade under examensdagen fick han inte sin licens. Han stod som konvalecent hemma hos oss i 1,5 år p.g.a de skador han ådrog sig i sitt bruksprov, men som en liten revanch var han endast riden 7 månader innan hann vann sin första LA dressyr med Elin Nylander uppe i Sundsvall. Han gjorde också en enastående revanch i Holland där han startade Nationell LA, 2 klasser och placerade sig 5.a och vann sin Internationella ridklass före ponnier som tävlar FEI till vardags som Coelenhage's Promise som är en helbror till Coelenhages Purioso, han blev också International Ridden reserv Champion av 57 starter! Strongt gjort! Elin red honom i alla starter.
Nu håller vi tummarna för Diablo igen som åkt till sin nya ryttare, mer information om detta kommer tids nog!

Nu vill jag bara avsluta med att säga Diablo är godkänd i RSF i Sverige, han har inte licens i Holland om någon skulle vilja registrera sin avkomma i Holland blir den Welsh Part Bred :)
Dancer är godkänd i Tyskland, SWF, RSF och han lämnar stamboks berättigad avkomma i NWR i Holland :)
Pauli är endast godkänd i ASRP men hans avkommor går att registrera i SWF och RSF också!
Leunds Velds Elegant är godkänd i ASRP, NWR i Holland och Reinland i Tyskland!
Downland Jaguar är godkänd i England och Sverige
Waldemar endast i Sverige
Om det är någon av er som saknar information om hur eller var våra hingstar är godkända, snälla skriv till mig så ska jag förklara så gott det går,
Nu är kl mitt i natten så God Natt gott folk!


Leuns Velds Elegant vid sin premiering i Holland!


Diablo på sin examensdag på bruksprovet 2007


Diablo på sin premierimg