Vem bryr sig om projekten?

Vad betyder ponnyerna idag, är dom endast ett redskap eller är dom våra bästa vänner?
Detta är en frågeställning jag ställer mig ofta på sista tiden.
 
Ponnyer är särskilt utsatta då dom p.g.a sin storlek flyttar runt av naturliga själ.
 
Jag är nu inte emot att ponnyer byter hem, för att lära upp ett nytt barn/ungdom och ta den till nya höjder/tävlingar. Dessa ponnyer har det oftast bra, familjen har betalt mycket för att få en bra läromästare och dom sköts pedantiskt.
 
Men ponyerna som är känsliga, billiga och blir klassade som projekt, vilka analyserar deras behov? 
Jag tog hem en ponny efter det man misslyckats med henne, en snäll lättlastad ponny som litade på människan, hon blev sviken, man la inte tiden och pengarna på att hon skulle få en gedigen utbilden och de bästa förutsättningarna. Där sattes ett barn med väldigt svaga kunskaper upp på ryggen och dessa två skrämde varandra, sen efter det bl.a jag reagerat lämnades hon bort och då gick det från dåligt till värre. För tunga och okunniga skulle rida in henne.... det gick inte bra, den lilla ponnyn hade redan tappat förtroendet.
Då säljs hon som projekt.... ja hon köptes av en som tror att med kärlek löser sig allt. Jag sa ge henne tid, det skulle hon få, hon fick vila en vecka eller två.
 
Det slutade med att hon kom hem, hon fick gå ut på lösdriften och där gick hon i 1 år utan att behöva jobba. Sen började vi med att lastträna henne, hon som gått på transporten utan att tveka, var bakrädd, livrädd, men vi lastade och det gick bra. När det gått över ett år så hittade jag en duktig person som förstod hennes behov och köpte vår vackra ponny, och allt fullkomligt går så bra, precis som på räls. Nu rids och tränas hon och fungerar utmärkt utan problem. Hon fick tid.
 
Då tänker jag på alla andra projekt som säljs billigt, varför säljer man ponnyer billigt? En billig ponny blir en slit o släng ponny, dom betyder sällan något. 5000:- kan man förlora.
Men dom stora förlorarna är ju ponnyerna.
 
En ponny som inte går att rida, man måste tänka till, det kanske har hänt något, åk till klinik kolla upp, det billiga projektet kanske blir en dyr historia. Då hoppas jag att man tar sitt ansvar.
 
Nyligen var jag informerad om en ponny från oss som jag följt på Equippa, från SM så blev det LE, hon bytte ryttare och forsatte vägra. Sen efter många år hamnar hon på klinik och är full av skador...Lagas och vilar länge, sen säljs hon med orden ingen skadehistorik.
Vad är det som driver folk till detta.
Mitt hjärta blöder för dessa fina ponnyer som blivit projekten som en sista person ska klämma ut det sista ur.
Varför respekterar man inte ponnyerna? 
 
Jag anklagar ingen med detta utan bara ber er, ta betalt för era ponnyer och det är inte alltid barnet som ska få det dom vill utan ponnyn måste få det dom behöver, vila innebär inte 2 veckor om man haft det svårt, det kanske betyder 1--2 år.
 
När jag var barn hängde "hästens bön" på min vägg, den läste jag många gånger. Den finns på Google.