Avelskonferansens betydelse

Det är viktigt med avelskonferanser för att aveln ska gå framåt. Min förening har avelskonferanser årligen och det är viktigt att delta så vi får intressanta föreläsare.
 
Jag var med att arrangera en avelskonferans för många många år sedan, det var i Timmernabben och inbjudna föreläsare var Överdomaren från NWR i Holland (Min kontakt) och två st Tyska domare/uppfödare av den Tyska Ridponnyn. Inbjudna och kom gjorde också flera mycket tunga svenska domare som var intresserade av hur den stora Europeiska ridponnyn var avlad. En fantastisk konferans, deltagarna slutade konferansen med ett stort grupparbete, det som var roligt var att alla var överens om vägen att ta.
Sen hände detta som så ofta händer, vardagen kom och alla beslut, nyvunna kunskaper rann ut i sanden!
 
Vad har vi för avelsmål i Sverige, vet vi det, använder vi oss av de kunskaper som finns ute i Europa eller världen? 
 
Personligen tycker jag att vi måste ta hjälp av den kunskap som finns där ute. Vi får ju inte vara i Sverige som ett bi i en papperspåse, som bara surrar runt och tror vi kan, vi är inte världsledande.
 
Som uppfödare kan man ställa sig frågan vilken röd tråd man väljer. Vart är målet med sin uppfödning? Vad är en uppfödare? 
 
Det finns flera vägar att gå. Avel handlar om blodslinjer och hur man förvaltar dom, att köpa en framgångsrik avel och sen slå sig på bröstet och säga att man lyckats. Lyckas gör man när man förvaltar sina linjer till framgång. 
 
Att ta sina avkommor till utställningar är jättebra, där ser man hur ens avkommor kan mäta sig med andras uppfödningar, ponnyerna får erfarenhet och man träffar sina uppfödar kollegor och har det roligt och trevligt.
 
 
 
 
 
 
 
Visa era avkommor/ponnyer för kvalitetsboken då får stoet och hingsten poäng att räkna för höjning, uppfödarna blir glada :)
 
Nästa steg är 3 årstest, lätt att fixa och ponnyn behöver inte vara riden, då kan man få hopp/gångarts diplom
 
 
Sen kommer kvaliten för 4 åringar och 5/6åringar 
De två sistnämnda hittar ni på Spaf.info
 
Sen har vi inom SWF Cup, Ridsportsförbundet har ungponny SM, det finns så mycket roligt att göra med sin ungponny som man kan delta i som vuxen också.
 
Något jag vill slå ett slag för är Engelska Ridklasser, där man kan från 3 åriga barn delta, sen finns det klasser upp till vuxen ålder, då kan vuxna även tävla sina ponnyer.
 
 
 
 
 
 
 
På SWF hemsida finns instruktioner hur du gör.
 
Som vuxen kan du också använda din ponny till sportkörning, det börjar bli otroligt populärt och som uppfödare är det kul att få sälja sina ponnyer till vuxna.
 
 
Många ponnyer blir ju "barnponnyer" men det man bör tänka på är ju att en ponny behöver en stabil utbildning och barnet behöver en bra instruktör, alla ponnyer kan hoppa låga klasser, men bara de som har fått en grundlig utbildning kan komma upp i lite högre klasser.
I Holland måste man klara en dressyr klass för att få gå vidare i högre hoppklasser. Dressyr är inte tråkigt, det är kontroll, att se så man kan reglera sin ponny på hoppbanan. Ponnyn kommer att hålla längre om man vet att den rids i rätt form. Detta är ponnyföräldrarnas ansvar att se till att ponnyn får en bra utbildning samtidigt som barnet har en grundlig utbildning. Ta hjälp av en aktoriserad tränare.
 
 
Oj det var mycket men nu kommer jag till vår uppfödning, 
 
Vi har i många år fött upp WPB/NWR/Ridponnyer, numera har vi endast Speyksbosch Diablo kvar, jag har besökt avelskonferanser i Holland besökt stuterier och verkligen satt mig in i dessa linjer. Otaliga gånger varit i Holland på sto och hingstpremieringar.
 
Vi har haft en rad med många NWR hingstar och nu var det just en konferans/föreläsning i Holland där man tog upp de 10 främsta hingstarna grnom tiderna, en mycket glädjande läsning för oss.
 
Som nr 1 är Orchard's D'Averanges en hingst som tillbringade sina sista år i Sverige hos Ingela Eklund på Klinga stuteri.
 
Nr 2 Bokkesprong Czardas som var vår hingst Leuns Velds Elegants pappa, vi delägde Elegant men han stod hos oss de sista 9 åren av hans liv. Han tävlades av Madeleine.
 
 
Nr 3 Downland Folklore farafar till Speyksbosch Dancer, även farfar till vår hingst EG Pauli. En av de stora hingstarna i Ridponnyaveln.
 
Nr 4 Conquistador en hingst som gjort stort avtryck i NWR aveln hos bl.a Vita Nova's Stuteriet
 
Nr 5 Vita Nova's Hanassie han levde sina sista år hos oss i Sverige och är en av Europas främsta hingstar!
Han har flera avkommor som tävlat EM bl.a Koiihuster Teake som är enda ponnyn som tävlat EM i både dressyr och hoppning. Har ni ett sto använd den i avel!
 
 
Nr 8 Valentino som är Power Boys helbror
 
Nr 9 Cusop enormt framgångsrikt stuteri där hingstarna Speyksbosch Dancer o Diablo kommer ur Cusop D stolinjer. Brittiska Ridponnyer.
 
Nr 10 Oakley Bubbling On, också Brittiska Ridponnyer otroligt framgångsrika och viktiga för aveln
 
Som uppfödare behöver man sina kollegor och klimatet är i Sverige så ser man en viss misstänksamhet och konkurrans vilket är tråkigt, sammarbete är Alfa Omega. Några som varit bra på sammarbete är Sek A i Sverige, vilket är så glädjande att se, därimot är det inte så på Sek B Welshponnyn där man mer lever sitt egna liv, vilket är tråkigt.
 
Vi behöver mer domare från Holland och Wales som dömer våra ponnyer så vi får spekulanter även på våra svensk födda ponnyer från utlandet.
 
 
Jag slår ett slag för vår hingst Speyksbosch Diablo som har fantastiska blodslinjer och lämnar allt det som man önskar, han är 19 år nu och gör nog sin sista sässong i allmän avel.