Att få föl del 6

Ja då kom första fölet idag den 22/3 fölade vårt sto Arian,
 
Jag har ju investerat i en kamera som jag kan vaka över mitt sto i min mobil, väldigt smidigt men det äter surf!!
 
I natt eller i morse såg jag att Arian la sig ned och inget hände, var snabbt på fötter för att konstatera att detta var inte som vanligt!
 
Fölet föds alltid med två framben ute där hovarna tittar nedåt. huvudet ligger sen på frambenen och allt brukar vara över på 20 min.
När jag kom ut var ett framben ute och halva huvudet! Skit, nu är goda råd dyra! Fölet var för stort för att skjuta in och ändra läget, så min enda möjlighet är att få ut fölet! Jag ringde och förvarnade min veterinär!
Sen var jag och drog, men inget hände, jag tog då engångshandskar och dränkte in mina händer med parafinolja och smorde in öppningen av vulvan och inne i, Arian och jag slet som djur i värkarna. Så kom han ut lilla hingstfölet!
Det var en press, jobbigt och snabba beslut! Sen börjar jag checka sto och föl, stackars Arian hon låg på sidan i
30 min dyngsur av svett! Fölet därimot var pigg från första stund!
Moderkakan lossnade direk och navelsträngen gick inte av så fölet satt fast i hela moderkakan, då ska man slita av navelsträngen och det är ett svårt moment! Sliter man fel kan fölet skadas! Man måste känna och hålla emot! Uppriktigt talat hatar jag detta och jag handlar på ren instinkt!
Jag använder mig fortfarande av jodopax och doppar in navelstumpen med det, 1 gång, så inga bakterier ska in den vägen!
 
Jag hämtar lite torr ren halm och masserar fölet, stoet är halvdött just nu av trötthet o jag får värma upp fölet med lite massage! Han är pigg och vill resa sig direkt, men har legat trångt så frambenen följer honom inte riktigt!
 
Men allt flyter på, när Arian står upp så mockar jag ut allt blött och lägger in redan utskakad halm, skaka inte ut halmen i boxen hos ett nyförlöst sto, hennes livmoder och vulva är öppen och alla damm sporer har fri väg in i livmodern, det vill man inte!
 
Nu börjar balansen för fölet, stackars små liv som som ramlar, jag brukar lägga som en sträng av halm runt kanterna så dom ramlar mjukt!
 
Sen om det dröjer mer än 2 timmar mjölkar jag ut ca 1 dl mjölk och ger fölet, man kan börja med 30 ml också det piggar på fölet och dom söker mer intensivt!
Det går inte att hålla en fölunges huvud och tro att man kan visa juvret, man får putta fram fölet bakifrån så den är på ungefär rätt ställa och letar!
 
Efter 6-8 timmar måste fölet ha diat för då har fölets förmåga att ta upp antikropparna i råmjölken försvunnit, det är av oerhörd vikt att se till att fölet får i sig mjölk. Fölet föds utan något imunförsvar så råmjölken måste i fölet, och mjölka inte ut för mycket så det blir stående för då blir det bakterier i mjölken.
Torka av juvret med en fuktig ljummen trasa så det är rent och inte har en massa skit på sig!
 
Men ingen panik och tänk på att veterinärer är bra på sjukdomar och skador, dom är oftast inga barnmorskor, det bästa är om ni har kontakt med en klok uppfödare som förlöst många föl, dom har oftast sinnes närvaron.
 
Det är också jobbigt att få ut ett föl, ta tiden, det tar runt en halvtimme och i de flesta fall behöver man inte dra, fölet sitter inte mer fast än ett människobarn, men det är ändå just då när det sker ett rent helvete!
 
Ni får gärna ställa frågor till mig här så ska jag försöka svara, jag är ingen specialist men har förlöst 80-90 föl och jag är lika nogrann med varje fölunge, det är som julafton!