Vad är en bra welshponny?

Ja det kan man tvista om, vi är ett litet stuteri som föder upp föl genom selekterad avel, vi har valt ut ston genom mångårig erfarenhet och använder oss av mycket starka stolinjer som inte lämnar överraskningar i någons större utsträckning!!
Många många timmar spenderas att läsa historiken bakom våra linjer, så vi inte behöver göra om felen historien redan har gjort :D
 
Jag ska försöka beskriva vad vi tycker är viktigt både hos RP/WPB och Welshponnyn sek B.
 
För oss är ponnykaraktären viktig en welsh ska se ut på ett speciellt sätt! Vackert litet huvud, små öron stora ögon, mycket elegant och välbenad! Det ska också vara en stark överlinje med en runt fint kors och markerade haser. Rörelserna ska komma bakifrån men ett gott has arbete och vinklade kotor! Inte jätte höga knä lyft men väldigt framåt gripande!
Sedan ska temperamentet vara mild och inte framfusigt, utan lagom avvaktande! Våra ponnyer är känsliga på ett posetivt sätt, lättlärda men avvaktande som tar in det förtroendet dom får!
WPB/RP föds upp för de stora uppgifterna medan welsh ponnyn också ska kunna vara den perfekta barnponny för att även kunna gå fullt ut på tävlingsbanan! Inga avkommor med hårda huvuden.... och en welsh ponny sek B är en ponny antingen i kategori B eller C upp till 137 cm högre än så är det inte längre en sek B welshponny och den tappar då sin welsh karaktär!
 
På detta koncept blev vi årets uppfödare ponny på Kalmar Ryttar Gala!
 
 
Vi har två linjer i vår avel som går som en röd tråd och har visat sig vara framgångsrikt!
dels är det Welshponny sidan Downland Jaguar, han lämnar typ och gångarter och temperament av det mildare slaget!
Han åker till UK nu i vår för att där betäcka ston! Jag hoppas att han lämnar något riktigt fint i sitt födelseland! Det andra är Speyksbosch Dancer som vi har använt nu i 11-12 år!