Green Journal!

Helgen var räddad, The Green Journal kom efter ett års längtan :), nej det är ingen trädgårdsbok utan den Engélska årsbokens från Welsh pony and Cob Sociaty. Hur tjock som helst, som en tjock telefonkatalog full av intressant läsning!

Jag blev väldigt glad när jag fick den i min hand då det var lite fokus på WPB, där ställer man en fråga, ska man strunta i ponnykaraktären hos WPB/Ridponnyerna?
Mitt otvetydliga svar blir direkt NEJ!!! Glöm inte att en ponny måste se ut som en ponny!
Inga stora tunga huvuden, utan både till temperament och utseende ska de likna en ponny, och i mitt fall är det viktigt att dom ser ut som en welsh ponny.
Vi avlar på material från NWR Nederland Welsh Riding Pony, som i mitt tycke är lite av WPB/Ridponnyernas Rolls Royce och bygger väldigt mycket på Brittisk Ridponnys linjer.

I Green JOurnal var det nu ett reportage från NWR/NWPCS Holland, som handlade om hur man tänkte och vad som var viktigt i aveln och hur man startade NWR ponnyn.

Man har valt ut att beskriva speciellt 3 stuterier som betytt väldigt mycket och gör fortfarande i aveln, den ena är Orchards Stud, Speyksbosch Stud och absolut inte att förglömma Vita Nova's stud!!

Det gör naturligtvis att man tar ett litet glädje skutt, med tanke på hur vissa grenar i detta land försökt att svartmåla vårt avelsmaterial och speciellt våra Speyksbosch hingstar :)))) Top Class ;)

På sidan visas flera bilder, och en bild som fick mig att le lite extra, fast det gjorde flera :)), var Vita Nova's Sopraan riden, det är Vita Nova's Hanassies mor, vår bortgångne oldersman, hon var ju inte bara mamma till Hanassie utan även till hans helbror Vita Nova's Golden Boris, som är S Dancers pappa!
Sen är det ytterligare bilder på Orchards Red Prince som är ett barn barn till Hanassie
Speyksbosch Dorma syster dotter till Dancer och Kusin till Diablo! Dorma är flerfaldig Champion!

Vita Nova's Holiday, mamma till det mycket framgångsrika stoet Vita Nova's Nancy som var verksam på Speyksbosch Stuteriet och mor till;
Speyksbosch Nando
Speyksbosch Nelson
Speyksbosch Naturel

Tre stambokshingstar som alla finns i vår avel!!!
Sen en av mina favorit ston Speyksbosch Divine, Dancer och Datsjas mamma samt Diablos mormor, ett sto som omnämns som mycket betydelse fullt, likaså nämns Speyksbosch Datsja som ett värdefullt avelssto!!

Men man nämner speciellt det lilla sek A stoet som senare fick byta sektion och blev en welsh B Clarach Wild Rose, som imp till Holland och hamnade på Vita Nova's Stuteriet!
Detta sto har lagt grunden till en hel dynasty.
Vi har henne i mer eller mindre alla våra ponnyer! För flera år sedan skrev jag just om detta sto i en av de svenska årsböckerna!

Sedan nämner man också vikten av importer man gjort till Holland från UK hur viktig Small Land blodet var, Speyksbosch Stuteriet.  Mr W van Bemmel på Speyksbosch stud lät importera en mycket viktig hingst Highmeed Duty Free, tyvärr dog han efter en avelssässong genom en olyckshändelse!
Men hans framgångar lever kvar i hans son De Goede Ree Now Or Never - Speyksbosch Diablos pappa och sonen Heitraks Marwin.
Gångarterna dessa linjer ger finns inte att finna i de andra ponnyerna!
Marwin vann sin premiering på sina gångarter och Diablo kom tvåa 2007 i bästa gångarter i Ermelo Holland!

En av de Engelska ponny hingstar som varit mest framgångsrik i NWR är Downland Folklore, han ligger i grunden på de allra allra flesta av NWRs tävlingsponnyer och var vår Hanassies far!

Ja det står så mycket mer om vilka ponnyer som är en bra grund! Lika viktiga är Orchards Stud som bland annat fött upp Orchards D'Avrenges som är en farfar till vår Speyksbosch Datsja och som Diablo är linjeavlad på!
O Red Prince som Bjirmens Wytze är en farfar till och Wytze är ju en av Hanassies söner!

Likaså den fantastiska tävlingsponnyn Kooihuster Teake som är den enda ponnyn i Europa som tävlat EM i både hoppning och dressyr! e. Vita Nova's Hanassie!!!

Ska nu leta fram lite bilder så vi kan se de olika ponnyerna :)



Mr Wim van Bemmel med några av priserna på INT 2009



Kooihuster Teake



Speyksbosch Divine



Speyksbosch Datsja (mor till bl.a Diablo och hans helbror Davinci)



Speyksbosch Donna  här blir hon 3 års champion!



Highmeed Duty Free - Diablos farfar



Small Land Mambrino, Diablos farfars far :)



Speyksbosch Naturel, Diablos morfar här Finsk mästare i Dressyr!



Speyksbosch Davinci när han blev uttagen till bruksprov 2008 (helbror Diablo)



De Goede Ree NOw Or Never  far till Diablo!



Bisterhofs Diamond Dancer, en kusin till Diablo och en syster son till Dancer!


Speyksbosch Destiny, helsyster till Dancer och hon är en Supreme Champion at the National show i Holland!



Bisterhofs Diamond Dancer och Speyksbosch Destiny sommaren 2010




Speyksbosch Diablo - ponnykaraktär!



Speyksbosch Dancer ponnykaraktär!


Speyksbosch Domenique


Speyksbosch Donatella



Speyksbosch Dorma



Speyksbosch Diablo, Elin och Mr Wim van Bemmel när Diablo blev INTernational Ridden Supreme Reserv Champion 2009



Speyksbosch Diva, fick sport predikat efter sina framgångar på hoppbanan, en dotter till Speyksbosch Datsja!



Arhults Charlie en son till Speyksbosch Diablo och vars morfar heter Speyksbosch Nando, han är såld som hingstämne till Holland!



Arhults Dawson e, Vita Nova's Hanassie u. Speyksbosch Datsja ue Speyksbosch Naturel, såld som hingstämne till Holland 2010.