Vinterfoder!

Nu har vi beställt vinterfoder, hö och höensilge för vintern. Förra året gjorde vi av med ca 250 stora inplastade rundbalar! Det var fruktansvärt med allt hö. Vi har fritillgång till ston och unghästar och under de kallaste månaderna gjorde våra 6 avelsston av med 3 balar på ca 10 dagar. 3 balar stod i hagen samtidigt så dom kunde äta dygnet runt!

I sommar har vi nu med facit i hand fodrat upp 70 rundbalar hö med torrt hö, nu är det lite kvar som är extra för fölen att sova i när hösten kommer! Då finns det alltid rundbalar i våra hagar till stona att äta och fölen att sova i :). Det är hopplöst när det blir en så torr sommar, vi ligger på en sandås i söderläge så vi får det alltid väldigt torrt, trots vattenfyllda diken och en å som rinner vid våra marker. För några år sedan var det en lika torr sommar då gjorde vi också av med lika många rundbalar hö under sommaren!
Men i gengäld får vi sällan lera på vintern!

Vi är ju sedan ganska många år återförsäljare av Salsa Muslifoder, det tillverkas av lantmannaföreningen i Ljungbyhed och är ett suveränt musli foder, väldigt prisvärt och innehåller alla vitaminer och mineraler.
Salsa Bas, Salsa Extra, Salsa Havrefri, Salsa Hot Mix, Salsa Mix  som är ett musli man blandar om man ger havre t.ex. Salsa Grön Pellets som är ett superbra Luzern med höga värden! Vi köper även havre, havre kross och kornkross från Salsa.
Det är ett helt svensk tillverkat foder, som gynnar även våra svenska bönder :)
Vårt lager finns i Förlösa utanför Kalmar och brukar innehålla ganska rejält med de olika sorterna.

Vi tog tidigare eget hö, men numera köper vi alltid vårt hö, då vi kan vara kräsna och få de värden vi vill ha, har man mycket bra hö slipper man ge kraftfoder till sina hästar.
Det är superviktigt att man analyserar sitt hö och får foderstater till hästarna. Förra året var det i vissa delar svårt att få ett hö med höga värden. Detta är viktigt speciellt då man har avelsdjur.

Vi har ju en foderrådgivare som hjälper till med analyser och sedan räknar ut foderstater till kunderna, det är Agronom Jeanette Lilja på Lantamannaföreningen i Ljungbyhed.
Jeanette är specialist på foder till häst, hon har ofta föreläsningar och det har även vi haft här hos oss i vår Pub.
Hon hjälper till med alla problem som kan uppstå i samband med foder inför vintern. Hon är en stor förespråkare för att hästen ska ha om möjligt uteslutande hö av bra värden, sedan får man komplettera med kraftfoder när inte värderna räcker till!
Jeanette är själv en framgångsrik uppfödare av halvblodshästar och hon och hennes man har seminstation nere i Skåne. Hennes man är även veterinär så dom har kunskapen vilket känns tryggt.

Nu finns det ju alltid undantag i varje regel, så ingen hetsar upp sig, vi säljer mycket Salsa till travet och när man talar om hästar i hårt arbete då talar man just om t.ex travhästar som behöver sin extra energi! Men för den vanliga ponnyn som rids en timme varje dag räknas det som lätt arbete och behöver igentligen inget extra kraftfoder alls.

Sen finns ju avelshingstar, högdräktiga ston, digivande ston etc etc. Där finns det många olika variationer hur man fodrar. Vi har tur som att våra Ridponny hingstar inte behöver en massa extra foder, dom är så lugna och hetsar inte upp sig det minsta. Dom går ju ändå ute i hagarna bredvis alla betäcknings ston under sässongen. Dom är bra brunst kontrollerare, alla stona hagar vätter in mot hingstarnas hagar.

Så analysera ert hö, det finns pengar att spara där, har ni köpt ett dåligt hö blir det dyrt, då måste ni komplettera med luzern och mycket kraft foder, ett bra hö kan täcka upp det mesta av vad en häst behöver, be er foderleverantör om en analys innan ni köper höet.

Man läser också ibland att gammalt hö eller fjolårshö bra till fånghästar, om det höet hade höga värden när höet slogs försvinner inte värderna för det ligger på höskullen ett par år, därimot kan vitaminer försvinna men inte mineral värderna, dom finns kvar, så har man en fånghäst är det ännu viktigare att analysera sitt hö.

Jag vet när vi bodde uppe i Stockholm då fick vi levererat en långtradare med hö, sen skickade han analysen och värderna var inte bättre än på halm, allt fick lastas om och skickas tillbaka, suck vilket slit det lärde oss att kolla först köpa sen! Det höet såg grönt och fint ut :(

Jeanette på Salsa foder är den enda foder rådgivare jag har träffat som bryr sig mer om hästen och vad den äter än att sälja på folk en massa foder som hästen inte behöver!
www.salsafoder.se

Nu är det dags att stängsla det sista, vi har ännu obetade hagar och det är dags att fixa det medans solen skiner :) Här skiner solen idag vilket är fantastiskt skönt men det är kallt!

Ibland önskar man att man hade lika stora arealer som mina vänner i Wales, då dom äger en enorm gård med hagar i det oändliga! Men vi får klara oss med de ha som vår gård är på, vi driver ju inte jordbruk så hästarna kan husera över hela!

Vinter hagarna ska sedan ses över och lösdrifterna fixas inför vintern.

Fölen åker inte till Holland förräns senare i höst då två av dem är födda ganska sent.

Igår fick jag Fayre Oaks katalogen och det är jätte roligt läsning vilka welshponnyer som säljs på auktionen i slutet av September!

Ha en bra dag alla.....