Blodslinjer!

Det har blivit en och annan fundering på min blogg, att blodslinjerna är viktiga! Blodslinjer har alla hästar, sen vad man väljer är ju upp till var och en, men om man har en blodslinje i sin avel som kanske inte är vad man tänkt sig, det kan vara en typ av defekt, något som spökar, t.ex svaga kotor - detta kan man få dras med i många generationer! Så när man säger att man avlar bort, väljer hingst som kompletterar så kan det ibland slå igenom när man minst anar det.

Men man kan ha ett sto utan speciella synbara defekter men kanske med bra blodslinjer som passar in i ens avel, kan detta sto lämna avkommor av högsta kvalite, trots sitt ringa utseende! Det finns många goda exempel på det! Man kan läsa i bland annat Welsh Jubilumsbok om ett par exempel.

Jag är väldigt bestämd på att man ska välja sina linjer utifrån vad man har för personlig smak, nu avlar jag ridponnier och just rasen ridponnier finns ju till just p.g.a prestation och för tävling. Vi reste runt länge och studerade men hamnade i Holland och på NWRs hingstpremiering, har man aldrig varit där kan jag rekommendera det varmt, men lämna plånboken hemma om ni är svagsinta och inte kan stå emot allt det perfekta, det kunde inte jag utan jag mötte mitt livs kärlek där, den fantastiska svarta Dancer, sen rullade det bara på...
Vi har varit nere flertalet gånger på hingstpremieringen och sommarpremieringen samt att endast besöka alla de vänner man har fått under de år vi rest i Holland.

Holland har Europas hårdaste premierings system, många hyllar den, men den är både på gott och ont, gallringen är hård och man vaskar fram mycket fina hingstar! Men ni ska veta att den största aveln i Holland bland sek B iallafall är på avelsmaterial direkt från England, ej premierade! Alla stuterier gör inte så att dom tar sina hingstar dit, finns det minsta risk för att den linje dom tänkt använda kan åka ut då stannar man hemma!
Handeln är stor i Holland, allt är till salu till rätt pris!
Man tar naturligtvis egna avkommor till premiering, det är dom som kan höja ens avelsvärde på sitt sto eller sin hingst, sen kan den avkomman säljas för ett bra pris utanför premieringen.
Det som är bra med den Holländska hingst systemet är att man avkomme bedömmer hingstarna, och har dom inte på ett antal år  gett tillräckligt bra avkommor blir dom av med sin licens.
NWR Nederland Welsh Ridingpony är en oerhört vältypad Ridponny med en stängd stambok, inget släpps in och man har snart målat in sig i en hörna, så man söker blodslinjer som måste till, linjeaveln är mycket stark. Ett år fanns Vita Novas Hanassie i samtliga hingstar som blev godkända ibland flera gånger i samma individ! Det finns hingstar runt europa som används som har blivit av med sin licens i Holland men fortsätter verka i något annat land.

Man visar otroligt många 3 årshingstar i Holland, varje år upp mot en 60 st Ridponnier, vilket är otroligt bra.

Här i Sverige har vi tagit efter den engelska modellen av Riksutställning, alla som vill är välkomna, så är det också på RWS Royal Welsh Show i Wales, men i Holland finns det 4 regionala utställningar, en i varje hörna av det lilla landet Holland.
Dit åker man och kvalar sin ponny till Nationella utställningen i Kottwijk, dit kan man inte bara komma utan dit är bara dom allra bästa välkomna! Så den som vinner Nationella stopremieringen i Kottwijk det är en bra ponny! Inga hingstar utan bara ston och föl och ungponnier!
Sen är det kör och ridklasser!

Jag berättade för en godvän som är överdomare i Holland att vi ger siffror, det gör vi också sa han men vi behåller dom för oss själva! Man kastar aldrig ut någon, allt är så trivsamt och oavsett om ens ponny kommer först eller sist är stämmningen den bästa!
Samma handler visar sina egna och ett gäng till åt några andra, killarna i dom vita kläderna arbetar för högtryck på utställningarna och hjälper varandra.
I somras när vi visade Diablo nere i Holland visade Johan från Bisterhofs stud honom, det bara rasslade till så hade dom bytt allt på Diablo och han var på väg till ringen!

Jag har varit medlem i den Holländska föreningen under många år och får den fina medlemstidningen varje månad och försöker tragla mig igenom den på Holländska :).

Jag är verkligen för att visa, visa på allt ni kan utställning premiering etc etc men kasta inte bort bra linjer för att någon har sagt att stoet fick 37p. Vill man avla prestation leta fram dom mest framgångsrika blodslinjer man kan hitta med prestation! Här i Sverige har ju T.ex Dito varit en bra linje för hoppning, andra satsar på gångartsavel och då letar man blodslinjer för det. Ibland blir det jackpot ibland drar man nit, men det viktigaste är att man försöker.
Har man ett sto man älskar :) och vill prova, har man en stam studera den stammen se vad man har korsat med tidigare och se vad som resultatet har blivit. Att satsa på att korsa en vinnare med en annan vinnare är en chansartad avel och det är ju inte säkert att dom linjerna klickar så bra tillsammans.

Det viktigaste i all avel är avkommebedömning ingen hingst är bättre än de avkommor han ger, sen blir jag alltid lika konfunderad över att en del alltid får hingstämnen, det vet man väl inte i förväg? Har man ett treårigt hingstämne visa honom då för nämnden, klarar han nålsögat ja då var det ett hingstämne annars är det ju inte fel att föda upp bra valackar, dom är det lättare för barn att rida och tävla på!
Jag hade önskat att det skulle visas många fler 3 årshingstar, det skulle varit lite mer folkfest över det hela, tänk att få visa fram det man har fött upp, dit kan också tilltänkta köpare komma och köpa sig en blivande tävlingsponny. Likaså skulle det vara jättekul med en stor stor ridponny premiering.

Men när det kommer till ridponniernas premiering undrar jag hur mycket stämmer med den, det har blivit väldigt mycket negativ kritik genom åren, hästar som löshoppat 9-9 eller 10-10 och sen har kommit in året efter och kan knappt ta sig över ett hinder med ryttare på ryggen.
Hur kan man bedömma en hingsts kapacitet utifrån löshoppning när resultatet blir så? Varför har  man obligatorisk löshoppning för 3 årshingstar? utslagsgivande, finns det inga gångartstalanger bland 3 åringarna? Jag skulle vilja se att man anmäler sin hingst till antingen hopp eller gång. Om man har en gångartsbegåvning som kanske inte hoppar som en hoppstammad ponny skulle göra, ska den då inte kunna få bli godkänd som ridponnyhingst?

Det är tankar man funderar över och det är frågor man stöter på när man talar med andra.  När man väntar med sin ponny och visar den som 5 åring, då är det ju ryttaren som har påverkat ponnyn! den som har mest pengar kan anlita den bästa ryttaren! Hur vet vi då att det är arvbarhet i traven eller är traven framriden av en skicklig ryttare? I Holland vill man helst ha in alla unga hingstar när dom är tre tidigt på våren. Sen lämnas dom på stationsprov 30dagar där en och samma person rider dom under dessa dagar. Då mäts också deras temperament både under ryttare i arbete och i stallet! Likaså är det i Tyskland fast där kommer hingstarna in som 4 åringar för att göra stationsprov.
Jag tycker 3 år på våren är för tidigt, utan man skulle ta det på hösten istället!

Ja det är mycket med blodslinjer och premieringar, fortfarande är det blodslinjerna som är det viktigaste i all avel, sen kommer det andra, det är en lång väg innan den perfekta ponnyn är uppfödd! Fast ibland tycker jag att mitt stall är fullt av dom ;).


Speyksbosch Diablo på sin premiering 2007


Speyksbosch Dancer på sin treårs premiering! 11år sedan!